Cum funcționează mecanismul privind plata defalcată a TVA (split TVA) – info rapid oficial

4
368

Fiecare firmă plătitoare de TVA va avea în mod obligatoriu un cont separat de TVA, diferit de contul curent. Pentru fiecare factură emisă de un furnizor, firma cumpărătoare va face face două plăți:

1) Una în contul curent, reprezentând valoarea produselor/serviciilor. Această plată se face din contul curent al beneficiarului.
2) Una în contul de TVA, reprezentând valoarea TVA pentru produsele/serviciile în cauză. Această plată se face din contul de TVA al beneficiarului.

Din contul de TVA al unei firme se pot face, în general, doar două tipuri de operațiuni:

1) Plata TVA către furnizorii firmei
2) Plata TVA către bugetul de stat (sumele datorate statului ca diferență între TVA colectată și TVA deductibilă din decontul de TVA).

Deci, în general, dintr-un cont de TVA nu se pot face decât plăți către alte conturi de TVA sau către bugetul de stat.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Se mai pot face transferuri din contul de TVA către contul curent al firmei, însă numai dacă firma respectivă a alimentat anterior contul de TVA cu sume din contul curent, întrucât a avut de plătit mai mult TVA către furnizori decât TVA încasată de la clienți. În acest caz, restituirea sumelor din contul de TVA în contul curent al firmei se poate efectua doar cu aprobarea ANAF acordate în urma unei cereri din partea firmei.

NU SE POT FACE RETRAGERI DE NUMERAR (CASH) DIN CONTUL DE TVA.

Pentru toate facturile plătite către operatorii economici este obligatorie plata defalcată a TVA în contul de TVA al acestora.

Excepții:

• Plățile în numerar, din partea persoanelor fizice sau juridice.
• Plățile cu cardul sau cu substitute de numerar, din partea persoanelor fizice sau juridice.

În situațiile de mai sus, firmele care au încasat banii au obligația ca în maxim 7 zile lucrătoare să depună TVA aferentă sumelor încasate în contul propriu de TVA.

Sursa – MFP, avand la baza Ordonanţa Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcată a TVA – publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.706 din 31 august 2017text integral aici.

ALTE ARTICOLE PE TEMA SPLIT TVA:

Exemple privind funcționarea mecanismului privind plata defalcată a TVA – oficiale, de la MFPCLICK AICI
Unde se deschid conturile de TVA – pentru mecanismul privind plata defalcată a TVA (oficial)CLICK AICI
Prezentare mecanism split TVA – oficial MFPCLICK AICI
– OG 23/2017 – privind plata defalcată a TVA (MO 706/2017) – CLICK AICI
Facilitați fiscale pentru opțiunea plații defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 – info oficialclick aici
Ce se încasează în contul de TVA și ce plăți sunt permise din contul de TVA – în cadrul mecanismului split TVA (oficial)click aici
Plata defalcată a TVA (split TVA) – care sunt principalele contravenții și cum sunt sancționate (oficial)click aici
Plata defalcată a TVA (split TVA) – ce se schimbă din perspectiva persoanelor fizice?click aici
– ANAF propune formalitățile de optare pentru plata defalcată a TVA – Formularul 086 – click aici
Ce se întâmplă cu sumele din contul de TVA – în cazul suspendării activității unei firme sau în cazul închiderii unei firme (mecanism split TVA)click aici

Articolul precedentSinteza săptămânii 04.09.2017 – 08.09.2017 – clarificări mecanism „split TVA”, noua procedura CIM-uri part-time, precizări ITM evidența ore lucrate, etc.
Articolul următorCalculul contribuțiilor sociale în cazul contractelor de munca cu timp parțial (OG 4/2017) – răspunsuri noi ANAF

4 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.