AcasăCodul munciiSistarea activității în cazul depistării muncii nedeclarate - noile modificări aduse de...

Sistarea activității în cazul depistării muncii nedeclarate – noile modificări aduse de OUG 53/2017 la Codul Muncii

Ieri, 07.08.2017, s-au publicat in Monitorul Oficial nr. 644/07.08.2017 noi prevederi in Codul Muncii (Legea 53/2003 cu completarile si modificarile ulterioare) care ajuta la eficientizarea activității de control pentru combaterea muncii nedeclarate, precum și la definirea mai clară a regimului sancționator al muncii nedeclarate în Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, prin modificarea regimului sancționator al acestei fapte, în sensul eliminării limitei de 5 persoane stabilite în prezent de Codul muncii pentru încadrarea faptei ca și contravenție.

Astfel, ultimele modificari ale Codului Muncii – OUG 53/2017 – precieaza clar definirea muncii nedeclarate ca fiind:

NOU – Codul Muncii sau Legea 53/2003 – versiune actualizată la 09 august 2017 (gratuit și editabil) – click aici

a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității.
b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.
c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
d) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

În cazul constatării săvârșirii uneia dintre faptele prevăzute de lege, inspectorul de muncă dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat, supus controlului. Procedura de suspendare a activitatii va fi stabilita prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale.

UTIL – Actele adiționale la CIM – vor trebuie întocmite obligatoriu anterior producerii modificării (începând de ieri – 07.08.2017) – click aici

Angajatorul va putea relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale aplicate și după ce demonstrează că a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă și constituirea și plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată.

ATENTIE – Noutățile OUG 53/2017 – angajatorul trebuie sa păstreze la locul de muncă o copie a CIM pentru angajaţii care prestează activitate în acel loc – click aici

Totodata, Codul Muncii mai precizeaza ca angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidenta orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.

Aceste modificari intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica de ieri.

Sursa – ITM Arad

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!