NOU – proiect de lege privind reglementarea activității de tele-muncă (oficial)

1
343

Pe site-ul oficial al MMJS a fost postat un – Proiect de lege privind reglementarea activității de tele-muncă – in expunerea de motive precizandu-se urmatoarele:

– Pentru categoriile de locuri de muncă în care se utilizează tehnologia informației și comunicațiilor, proiectul de act normativ instituie un drept și nu o obligație, în sensul stabilirii consensuale de către părți a locului de desfășurare a activității salariatului.

– Prin prezentul proiect de act normativ: -se va realiza flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii; – se vor stabili avantaje, atât pentru salariat, cât și pentru angajator.

Mai precis, pentru angajator se vor reduce costurile administrative în vederea închirierii spațiilor, cheltuielile cu utilitățile, consumul de carburant, 2 precum și parcul auto.

– În ceea ce îl privește pe salariat, avantajele constau în eliminarea costurilor de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, precum și libertatea alegerii locului de muncă și valorificarea timpului de lucru, în vederea îmbunătățirii echilibrului între viața profesională și cea personală. – vor crește șansele persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

În sensul noii legi, termenii și expresiile de mai jos vor avea următorul înțeles:

a) tele-muncă – forma de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat, de la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adițional la acesta, cu respectarea următoarelor condiții:

i. activitatea se desfășoară în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informației și comunicațiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele;
ii. activitatea în regim de teleworking se desfășoară cel puțin o zi pe lună;
iii. salariatul și-a exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adițional la acesta, după caz.

b) tele-salariat – orice salariat care desfăşoară activitatea în condiţiile prevăzute la art. 2 lit.a);
c) locurile desfăşurării activităţii de tele-muncă – acele locuri care pot fi utilizate de tele-salariat doar după ce angajatorul și-a exprimat acordul cu privire la utilizarea lor din punct de vedere al securității şi sănătății în muncă.

PENTRU A DESCARCA PROIECTUL – CLICK AICI

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentCe beneficii au persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite/speciale de muncă?
Articolul următorModel cerere eliberare extras din REVISAL (pentru persoane fizice) – model oficial ITM 2017

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.