Deducerea personală pentru veniturile din salarii – info valabil în anul 2017

3
566

Prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 52/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 52 din 25.01.2016, a fost aprobat calculatorul pentru deducerile personale lunare pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii la functia de bază începând cu luna ianuarie 2017.

Prin venituri din salarii realizate începând cu luna ianuarie 2017 se întelege orice sumă primită sub formă de salarii începând cu data de 1 ianuarie 2017, cu exceptia plătilor reprezentând lichidarea pe luna decembrie 2016.

În conformitate cu prevederile art. 77 din Codul fiscal, persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află functia de bază.

Deducerea personală se acordă pentru persoanele care au un venit lunar brut de până la 1500 lei astfel:

– pentru contribuabilii fără persoane în întretinere – 300 lei,
– pentru cei cu o persoană în întretinere – 400 lei,
– cu două persoane în întretinere – 500 lei,
– cu trei persoane în întretinere – 600 lei,
– cu patru sau mai multe persoane în întretinere – 800 lei.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei si 3.000 lei, deducerile personale sunt degresive si se stabilesc, de asemenea, în functie de numărul persoanelor care se află în întretinerea acestora, conform algoritmului de calcul aprobat prin OMFP 52/2016.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

Persoana în întretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depăsesc 300 lei lunar.

ATENTIE – Declarația 205 – info termen limită de depunere în anul 2017 (precizări utile și gratuite) – CLICK AICI

În cazul în care o persoană este întretinută de mai multi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform întelegerii între părti.

Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală se atribuie fiecarui contribuabil în întretinerea căruia/cărora se află acestia.

Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Călărasi

Articolul precedentDeclarația 392 – nu exista termen limită de depunere în anul 2017 (pentru raportare an fiscal 2016)
Articolul următorFormularul 088 va fi eliminat în aceasta săptămâna – oficial

3 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.