Care sunt noile modificări ale Codului Fiscal – urmare a apariției OUG 3/2017 (info rapid oficial)

0
187

ANAF face cunoscut faptul că prin O.U.G. nr. 3/2017, publicată în M. Of. nr. 16 din 06.01 2016, au fost aduse noi modificări Codului Fiscal. Cele mai importante modificări sunt:

1. Aplicarea scutirii de impozit pe profit pentru primii 10 ani de activitate pentru persoanele care desfăşoară exclusiv activităţi de inovare, cercetare-dezvoltare.

„Scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare. Contribuabilii care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare dezvoltare, definită potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi activităţi conexe acesteia sunt scutiţi de impozit pe profit in primii 10 ani de activitate. Aceasta facilitate fiscală va fi pusă în aplicare în condiţiile respectării reglementărilor în domeniul ajutorului de stat“

UTIL – Studiu comparativ Codul fiscal – modificări aduse prin O.U.G. nr. 3/2017 (intrare în vigoare 06.01.2017) – click aici

2. De la 1 februarie 2017 se consideră microîntreprindere persoana juridică care în exerciţiul financiar anterior nu a depăşit venituri în cuantum total de 500.000 euro, convertite în lei la cursul BNR de la finele exerciţiului anterior, cu păstrarea celorlalte criterii de încadrare.

Astfel, persoanele în cauză plătesc impozit pe microîntreprindere de la 1 februarie 2017, în cotă de 1% dacă au 1 sau mai mulţi salariaţi şi în cotă de 3% pentru cei fără salariaţi.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

3. Se aplică o scutire la plata impozitului pe venitul din salarii pentru angajaţii încadraţi pe 12 luni după cum urmează: „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfăşurării activităţii pe baza de contract individual de muncă încheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an.“

4. Plafonul reprezentând valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut la care se calculează CAS pensii se elimină.

„Alineatele (2) şi (4) ale articolului 143 se modifică şi vor avea următorul cuprins: (2) în situaţia în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon. Câştigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.“

5. Este menţinut plafonul de 5 ori salariul mediu privind plata CAS pensii în cazul persoanelor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

„In cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj

Articolul precedentFormularul 088 va fi eliminat în aceasta săptămâna – oficial
Articolul următorPersoanele fizice care închiriază în scop turistic camere situate în locuința proprietate personala au obligația utilizării caselor de marcat?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.