AcasăReglementari contabileDacă o firmă nu se înregistrează fiscal la timp, organul fiscal o...

Dacă o firmă nu se înregistrează fiscal la timp, organul fiscal o ia în evidență din oficiu – ANAF

Contribuabilii ce nu depun, în termenele prevăzute de legislația în vigoare, declarația de înregistrare fiscală ca plătitor de salarii sunt înregistrati fiscal din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, se arată într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial si care corelează o astfel de procedură cu prevederile noului sistem fiscal.

Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Ficală nr. 2921/2016text integral – pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorităti care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a îndeplinit obligatia de înregistrare fiscală, potrivit legii a apărut în Monitorul Oficial din 26.10.2016, Partea I, nr. 850, data de la care este in vigoare.

Potrivit normelor în vigoare, obligatia înregistrării fiscale revine subiectilor de drept fiscal ce intră într-un raport juridic fiscal, în vederea luării în evidentă si obtinerii codului de identificare fiscală.

Astfel, documentul publicat in aceste zile vizează persoanele fizice si firmele, precum si entitătile fără personalitate juridică si sediile secundare ale acestora care trebuie să se înregistreze ca plătitori de impozit pe salarii.

Totusi, procedura înregistrării din oficiu nu se aplică, persoanelor fizice care dețin cod numeric personal și sunt supuse impozitului pe venit, cu excepția persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale.

Concret, potrivit actului normativ amintit, există de acum două modalităti prin care organul fiscal competent, prin compartimentele sale de specialitate, realizează înregistrarea fiscală a contribuabililor. Concret, este vorba despre:

– înregistrarea din oficiu, pe baza constatărilor compartimentelor cu atributii de administrare fiscală;
– înregistrarea la cererea altei autorităti care administrează creante fiscale.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

De altfel, în cazul în care înregistrarea din oficiu se realizează pe baza constatărilor compartimentelor fiscale responsabile sau a organelor de inspectie fiscală, acestea întocmesc si transmit o solicitare motivată, însotită de copii de pe actele care au stat la baza formulării solicitării.

Dacă înregistrarea fiscală apare ca urmare a cererii formulate de o altă autoritate ce administrează creante fiscale, documentul prevede obligatia transmiterii unei solicitări motivate de către respectiva autoritate organului fiscal competent, solicitare ce trebuie semnată de conducătorul autoritătii solicitante si care va contine atât dovada faptului că acel contribuabil a cărui înregistrare fiscală va fi solicitată este subiect al unui raport juridic fiscal, cât si toate elementele de identificare ale acestuia, prin care se întelege: denumire /nume si prenume, adresă si, după caz, cod numeric personal.

În cazul în care conditiile de mai sus nu sunt îndeplinite, organul fiscal competent respinge cererea si comunică autoritătii solicitante respingerea motivată a cererii.

Atunci când va fi înregistrat fiscal din oficiu, contribuabilul va fi informat de acest aspect prin intermediul unei notificări, semnate de conducătorul unitătii fiscale si trimise în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, notificare ca va reprezenta, totodată, si o invitatie în vederea audierii contribuabilului.

OPANAF nr. 2921 /2016 stabileste si situatiile în care nu se întocmesc notificările către contribuabili. Mai exact, este vorba despre situatiile în care înregistrarea din oficiu se face ca urmare a:

– constatărilor organelor de inspectie fiscală;
– hotărârilor judecătoresti definitive/ definitive si irevocabile transmise de instantele judecătoresti, prin care se dispune înscrierea unor fapte în cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neînregistrate fiscal în România.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Nu în ultimul rând, în cazul în care, în termenul prevăzut de notificare, contribuabilul depune declarația de înregistrare fiscală, procedura încetează prin referat motivat și se face în baza declarației acestuia.

Dacă însă contribuabilul nu se prezintă la organul fiscal competent în termenul prevăzut în notificare, institutia întocmeste un referat prin care propune înregistrarea fiscală a acestuia. În plus, o astfel de măsură trebuie luată si în cazul în care, ulterior notificării primite, contribuabilul nu justifică, prin documentele depuse, sistarea procedurii de înregistrare fiscală.

În fine, înainte de comunicarea deciziei privind înregistrarea fiscală din oficiu sau la cererea altei autorităti care administrează creante fiscale, organul fiscal verifică dacă contribuabilul vizat a depus declaratie de înregistrare fiscală, după expirarea termenului prevăzut în notificare. În această situatie, Fiscul propune desfiintarea deciziei si oprirea procedurii, prin intermediul unui referat.

Sursa (cu multumiri) – AJFP Maramures

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!