Ai datorii la Fisc – vezi de la ce sumă încolo vei fi pe lista ANAF

0
128

Prin Ordinul ANAF nr. 1164/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 0274 din 12 aprilie 2016, se majorează plafoanele de la care un contribuabil ce înregistrează datorii la buget se va regăsi pe lista datornicilor.

Începând cu 01 ianuarie 2016, noul Cod de procedură fiscală obligă autoritatea fiscală să publice lista debitorilor la buget, debitori persoane fizice sau juridice.

Noutatea constă în aparitia listei debitorilor persoane fizice, întrucât lista societătilor cu datorii restante la buget se publică de mai multi ani.

Raportându-ne la noua procedură, listele sunt pentru debitori persoane fizice sau juridice ce înregistrează obligatii bugetare neplătite la finele trimestrului 1 2016. Procedura efectivă a fost adoptată prin OPANAF nr. 558/2016, ce a prevăzut plafoane foarte mici, nesemnificative, de la care contribuabilul se va regăsi în lista datornicilor.

Potrivit reglementărilor anterioare, o persoană fizică era prezentată în lista datornicilor dacă înregistra obligatii restante la buget mai mari de 100 lei, iar persoanele fizice ce desfăsurau activităti independente sau profesii libere apăreau pe această listă dacă obligatiile restante sunt mai mari de 500 lei.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Actul normativ analizat astăzi aduce o îmbunătătire a procedurii de publicare a listei datornicilor, în sensul majorării plafoanelor de la care debitorii vor apărea pe această listă.

Noile plafoane aplicabile societătilor si debitorilor persoane fizice sunt:

a) 100.000 lei pentru debitori mari contribuabili;
b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;
c) 10.000 lei pentru persoanele fizice ce desfăsoară activităti independente sau profesii libere, respectiv pentru micii contribuabili;
d) 1.500 lei pentru persoanele fizice din celelalte categorii.

Procedura publicării listei rămâne nemodificată. Până pe data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, autoritatea fiscală notifică debitorul cu privire la existenta datoriei si la prezentarea acestuia în lista datornicilor.

În termen de 5 zile de la primirea notificării, debitorul are posibilitatea fie să achite obligatia restantă, fie să corecteze sau să se pună de acord cu evidenta administratiei fiscale. Dacă există eventuale erori, în acelasi termen de 5 zile, trebuie corectate.

Sursa – AJFP Maramures

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.