AcasăIntreprinderi IndividualeCe categorii de cheltuieli se vor putea deduce pe PFA în anul...

Ce categorii de cheltuieli se vor putea deduce pe PFA în anul 2016 – oficial ANAF

Persoanele cu activităţi independente vor putea deduce, din 2016, cheltuielile de funcţionare cu cel mult un autoturism, potrivit noului Cod fiscal. Totodată, apar condiţii noi pentru ca o cheltuială să fie considerată deductibilă.

Alături de modificarea definiţiei activităţilor independente şi de introducerea obligatorie a contribuţiei de asigurări sociale de 10,5% la venitul net efectiv realizat, indiferent dacă există şi alte surse, cum sunt salariile, pensiile sau indemnizaţiile, noul Cod fiscal aduce, de la 1 ianuarie 2016, noutăţi şi în privinţa cheltuielilor deductibile.

De exemplu, cheltuielile cu funcţionarea, întreţinerea şi reparaţia autoturismelor, care sunt limitate la 50% şi în prezent, vor fi recunoscute pentru cel mult un singur autoturism afferent fiecărei persoane. În prezent, nu este prevăzută o astfel de limitare a numărului de maşini pentru care sunt acceptate deducerea cheltuielilor.

Excepţie vor face, în continuare, fiind integral deductibile, cele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, pază şi protecţie, curierat, agenţi de vânzări, transportul de persoane cu plată, taxi, şcoli de şoferi.

Persoanele cu activităţi independente pot utiliza autoturismele în baza unui contract de comodat şi pot deduce 50% din cheltuielile cu combustibilul, întreţinerea şi reparaţiile, taxele locale, rovinieta, inspecţia tehnică periodică, asigurarea de răspundere civilă auto etc, pe bază de documente şi foi de parcurs.

Limitarea este motivată de faptul autoturismele nu sunt folosite doar pentru obţinerea veniturilor, ci şi în scop personal.

Alte noutăţi privind cheltuielile deductibile

Apar noi condiţii pentru ca o cheltuială să fie considerată deductibilă. Astfel, trebuie să fie cu salariile şi assimilate salariilor; cu primele de asigurare ȋn cadrul unor contracte de ȋnchiriere sau de leasing; să reprezinte preţul de cumpărare sau valoarea stabilită prin expertiză tehnică la data dobȃndirii pentru activele neamortizabile.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Totodată, sunt modificate prevederile sau introduse unele noi în privinţa cheltuielilor deductibile limitat, astfel:

– Cota de cheltuieli sociale urcă la 5% de la 2% din valoarea anuală a fondului salarial;
– Scăzămintele, perisabilităţile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, inclusiv cheltuielile cu bunuri cu termen depăşit de valabilitate vor fi deductibile. În prezent, sunt prevăzute doar pierderile privind bunurile perisabile;
– Contribuţiile la fonduri de pensii facultative plătite în scopul personal al contribuabilului vor fi în limita a 400 euro anual;
– Primele de asigurare voluntară de sănătate vor fi în limita a 400 euro anual, majorate faţă de cele prevăzute în prezent, de până la 250 euro;
– Cotizaţiile plătite la asociaţiile profesionale vor fi ȋn limita a 4.000 euro anual, în loc de 5% din baza de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile. Prevederea îi vizează pe cei care au profesii liberale (avocaţi, contabili, arhitecţi, medici, etc).

Deducerea cheltuielilor reprezentȃnd contribuţiile sociale obligatorii va fi efectuată de organul fiscal la recalcularea venitului/pierderii nete anuale.

SURSA – cu multumiri – AJFP MARAMURES

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!