Bunuri si servicii pentru care se poate solicita rambursarea TVA – din state membre ale Uniunii Europene

2
252

Contribuabilii persoane impozabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată (TVA) stabilite în România care efectuează importuri si achizitii de bunuri/servicii în alt stat membru – trebuie sa stie că data de 30 septembrie a.c. – este termen limită pentru depunerea “Cererii de rambursare a TVA achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii, efectuate în alt stat membru, în cursul anului 2013″, formular 318.

Într- serie de documentare oficiale – sursa (cu multumiri – AJFP Valccea) – o sa va prezentăm Procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de către persoanele impozabile stabilite în România pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate în alt stat membru al Uniunii Europene.

Bunuri si servicii pentru care se poate solicita rambursarea TVA

Persoanele impozabile stabilite în România care efectuează importuri si achizitii de bunuri/servicii în alt stat membru pot solicita rambursarea TVA pentru următoarele categorii de bunuri si servicii achizitionate care trebuie descrise în cererea de rambursare, (formularul 318), conform următoarelor coduri:

1. combustibil;
2. închiriere de mijloace de transport;
3. cheltuieli legate de mijloacele de transport;
4. taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor;
5. cheltuieli de deplasare (cu taxiul sau mijloace de transport public);
6. cazare;
7. servicii de catering si restaurant;
8. acces la târguri si expozitii;
9. cheltuieli pentru produse de lux, activităti de divertisment si spectacole;
10. alte bunuri livrate si servicii prestate.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Atentie! În cazul în care se utilizează codul 10, se specifică natura bunurilor livrate si a serviciilor prestate.

Pentru a fi eligibilă pentru rambursare în statul membru de rambursare, persoana impozabilă stabilită în România trebuie să efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere în România. În cazul în care persoana impozabilă efectuează în România atât operatiuni care dau drept de deducere, cât si operatiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate restitui numai acea parte din TVA rambursabilă care corespunde operatiunilor cu drept de deducere.

Dreptul la rambursarea taxei aferente achizitiilor efectuate în alt stat membru este determinat conform legislatiei din statul membru de rambursare.

Bază legală:

– art. 147^2 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările si completările ulterioare,
– pct. 49^1 din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările si completările ulterioare,
– Ordinul presedintelui ANAF nr. 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de către persoanele impozabile stabilite în România pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate în alt stat membru al Uniunii Europene, cu modificările si completările ulterioare.

Articolul precedentGhid privind impozitarea veniturilor realizate din ARENDAREA bunurilor agricole din patrimoniul personal (2014)
Articolul următorOPANAF 2783/2014 – norme acces la aplicația de tranzit NCTS‐RO

2 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.