Deducerea speciala pentru persoanele fizice ale caror credite au fost restructurate

0
151

Dupa cum stiti, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 46/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare- publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 475 din 27 iunie 2014, se introduce pe langa regimul general al deducerii, deducerea specială pentru credite restructurate.

Restructurarea se acordă:

– pentru credite care nu înregistrează întârzieri la plată sau care au întârzieri la plată de cel mult 90 de zile,
– să conducă la diminuarea cu cel mult 35% a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării, dar nu cu mai mult de 900 de lei sau echivalent, indiferent dacă împrumutul respectiv a fost acordat în lei sau în valută,
– pentru o perioadă de maximum doi ani.

Beneficiarii prezentelor prevederi sunt persoanele fizice care obtin venituri din salarii si/sau pensii.

Pentru a beneficia de acordarea deducerii speciale pentru credite restructurate persoana fizica trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

– să fie titulară a unui contract de credit aflat în derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordării creditului
– creditul primit de persoana fizică să fi fost supus restructurării, potrivit prevederilor legale în acest sens, până la data de 1 ianuarie 2016
– persoana fizică să realizeze venituri brute din salarii la funcţia de bază, exceptând veniturile asimilate salariilor, de până la 2.200 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Deducerea specială poate fi acordată pentru o singură restructurare aprobată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiţia ca suma totală amânată la plată să se încadreze în limita valorică de 900 de lei sau echivalent.

Deducerea specială pentru credite se acordă lunar:

– la locul unde se acordă şi deducerea personală pentru contribuabilii care obţin venituri din salarii la funcţia de bază;
– după încheierea perioadei de diminuare a ratei,si reprezinta rata din acea perioada, in limita maxima de 900 de lei/lună.
– pentru venituri care nu depasesc 2.200 lei/lună, pe parcursul derulării contractului supus restructurării.

Obligaţia acordării deducerii speciale pentru credite revine angajatorului, iar procedura de aplicare se stabileşte prin ordin al preşedintelui ANAF.

În vederea acordării facilităţii fiscale, contribuabilul va prezenta angajatorului următoarele documente justificative emise de împrumutător:

– la solicitarea acordării deducerii, documentul emis de împrumutător din care să rezulte: titularul creditului, rata creditului de după încheierea perioadei de diminuare a ratei, graficul plăţilor stabilit în urma restructurării – lunar, documentul emis de împrumutător, care atestă plata ratelor conform graficului stabilit în urma restructurării.

Documentele se păstrează la angajator în vederea acordării facilităţii fiscale.

In scopul determinarii bazei de calcul a inpozitului atat in cazul salariilor cat si in cazul pensiilor se are in vedere si deducerea specială pentru credite. Daca contribuabilul realizează venituri atât din salarii, cât şi din pensii, deducerea special pentru credite se acordă la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singură sursă desemnată de contribuabil.

Sursa – DGRFP Galati

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.