Se datoreaza contribuţii sociale pentru veniturilor obtinute de o persoana fizica in baza contractelor de agent de asigurari?

0
118

Intrebare – 18.01.2013

Se datoreaza contribuţii sociale pentru veniturilor obtinute de o persoana fizica in baza contractelor de agent de asigurari?

Raspuns

Conform art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care obţin venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent plătitorii de venituri, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite.

Potrivit art. 296^21 alin. 1 lit (f) din Codul fiscal, aceste persoane fizice au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte.

În conformitate cu prevederile art. 296^24 alin. (5^1) din Codul fiscal, plătitorii de venit calculează, rețin şi virează contribuțiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizează venituri în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent, altele decât cele care desfășoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistrate fiscal potrivit legislaţiei în materie. De asemenea, potrivit art. 296^24 alin. (5^2) din acelasi cod, prin excepție de la prevederile alin. (5^1), plătitorii de venit calculează, rețin şi virează contribuțiile sociale pentru persoanele fizice care realizează venituri în baza contractelor de agent.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Prevederile art. 296^24 alin. (5^2) din Codul fiscal se aplică numai în cazul veniturilor realizate în baza contractelor de agent reglementate prin legi speciale, altele decât Codul civil, astfel cum este cazul contractelor de agent prevăzute de Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor.
Faţă de cele ce preced, plătitorii de venituri au obligaţia de a calcula, reţine şi vira contribuţiile sociale pentru veniturile obţinute de o persoană fizică în baza contractelor de agent de asigurari, atit in cazul persoanelor inregistrate fiscal, cât şi în cazul celor care nu sunt înregistrate fiscal.

Baza legala – Legea nr 571 / 2003, cu modificarile si completarile ulterioare articolul art. 296^24 alin. (5), (5^2)

Sursa – anaf.ro – care precizeaza ca – Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.