AcasăCodul munciiTitularul P.F.A. şi titularul I.I. nu pot încheia contracte individuale de muncă...

Titularul P.F.A. şi titularul I.I. nu pot încheia contracte individuale de muncă cu entităţile pe care le reprezintă

Dupa cum stiti, urmare a articolului din luna martie – detalii aici – persoanele fizice autorizate îşi pot desfăşura activitatea individual şi independent sau pot angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat conform Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii .

Persoană fizică autorizată nu va fi considerată angajat al unor terţe persoane cu care colaborează în scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, chiar dacă colaborarea este exclusivă.

Menţionăm că, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, şi întreprinderile individuale pot angaja terţe persoane cu contract individual de muncă şi pot colabora cu alte persoane fizice autorizate, cu alţi întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit.

Foarte important! Titularul persoanei fizice autorizate şi titularul întreprinderii individuale nu pot încheia contracte individuale de muncă cu entităţile pe care le reprezintă!

RESPECTAND CELE DETALIATE MAI SUS – AJUNGEM LA CONCLUZIA CA UN TITULARII UNUI I.F. SE POT ANGAJA LA RESPECTIVUL I.F. (N.R.). ASTEPTAM INSA SI PARERILE VOASTRE.

Bază legală: Legea nr. 40/2013 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2011 pentru modificarea şi completarea art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 129/2013.

Sursa – www.finantevalcea.ro

4 COMENTARII

  1. M-am gandit ca e mai bine sa transfer aici ceea ce am scris pe facebook:

    Eu inteleg asa: daca sunt PFA contabil, de exemplu, nu pot face contract de munca cu societatea comerciala careia ii tin contabilitatea, pentru ca am cu ea contract de prestari servicii. Pe de alta parte, in PFA-ul meu pot sa angajez salariati cu contract de munca. Pentru obligatiile sociale ale mele (titularul PFA), se incheie contracte de asigurare cu casa de pensii si de sanatate. La fel si la I.I.

    Multumesc, si spor in toate cele bune!

  2. Da, asa e, nu pot inchieta contract de munca cu ele insele. Formularea „entitatile pe care le reprezinta” nu mi se pare cea mai potrivita. Pentru ca nu le reprezinta ci chiar sunt acele entitati.

  3. Sa inteleg de aici ca nu ma pot angaja la Biroul Individual de Arhitectura al carui titular sunt? Biroul Individual de Arhitectura este considerat un PFA?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!