Cine opteaza pentru emiterea de facturi simplificate trebuie sa prezinte motivatia solicitarii emiterii catre „Directia de Legislatie în domeniul TVA” din cadrul MFP

1
238

Începând cu data de 14.03.2013 prin H.G. nr. 84/06.03.2013 pentru modificarea si completarea normelor de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata în M.O. nr. 136/14.03.2013, se modifica prevederile pct. 46.(3) din normele aprobate prin H.G. nr. 44/2004 în sensul ca pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea TVA poate fi justificata cu bonurile fiscale care îndeplinesc conditiile unei facturi simplificate în conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal daca furnizorul / prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.

Facturile simplificate sunt acele facturi care se emit în oricare dintre urmatoarele situatii:

a) atunci când valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro.
b) în cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura .

Facturile emise în sistem simplificat în conditiile prevazute la art. 155 alin. (11) si (12) din Codul fiscal trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informa_iile necesare pentru calcularea acesteia;
e) în cazul documentelor sau mesajelor tratate drept facture, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Daca, pentru situatiile de mai jos o persoana impozabila este interesata sa opteze pentru emiterea de facturi simplificate, aceasta trebuie sa prezinte Directiei de legislatie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finantelor Publice motivatia solicitarii emiterii de facturi simplificate conform art. 155 alin. (12) din Codul fiscal. Prin ordin al ministrului finantelor publice, pentru aceste situatii se va aproba ca persoana impozabila respectiva sa înscrie în facturi doar informatiile simplificate, astfel:

a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este între 100 euro si 400 euro.
b) în cazul în care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor obligatiilor mentionate la art. 155 alin. (19) sau la alin. (22) din Codul fiscal sa fie extrem de dificila.

Sursa – DGFP Arges

Articolul precedentNota explicativa nr. 18 (model) – componenta dosar bilant (forma lunga) la 31.12.2012
Articolul următorContract-Cadru de prestări servicii financiar-contabile (model oficial CECCAR)

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.