AcasăTVA - modificari si noutatiTratamentul fiscal în sensul TVA aplicabil operaţiunilor de protocol - începând cu...

Tratamentul fiscal în sensul TVA aplicabil operaţiunilor de protocol – începând cu data de 01.01.2013

Potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal – text integral si actualizat aicinu constituie livrare de bunuri, în sensul TVA acordarea de bunuri de mica valoare, în mod gratuit, în cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol .

PARTICULARITATI OPERATIUNI DE PROTOCOL INCEPAND CU ANUL 2013

Potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal si a pct. 6.(10) lit. a) din normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare bunurile de mica valoare acordate gratuit în cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei.

Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

În situatia în care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, însumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata si colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiei bunurilor respective.

Se considera ca livrarea de bunuri are loc în ultima zi lucratoare a perioadei fiscale în care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”.

Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se înscriu în decontul întocmit pentru perioada fiscala în care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit în cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.

Important : Noutatea fata de anul 2012 pentru operatiunile de protocol/reprezentare efectuate începând cu anul 2013, consta în faptul ca :

încadrarea în plafonul stabilit pentru anul 2013 nu mai are în vedere regula de deductibilitate aplicabila la calculul impozitului pe profit ( respectiv, în limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decât cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit) ;
TVA colectata aferenta depasirii nu se mai include în decontul de TVA întocmit pentru perioada fiscala în care persoana impozabila a depus situatiile financiare anuale (respectiv în anul urmator celui în care au fost efectuate cheltuielile), ci în decontul întocmit pentru perioada fiscala în care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit în cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.

DE RETINUT:

În cazul depasirii plafoanelor stabilite pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligatia sa întocmeasca autofactura conform prevederilor art. 155 si a pct. 69.(4) din norme numai în scopuri de TVA.

Autofactura va cuprinde la rubrica “Cumparator” informatiile prevazute la pct. 69.(2) din norme, iar în cazul bunurilor acordate gratuit în cadrul actiunilor de protocol, în loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol.

Tratamentul fiscal în sensul TVA aplicabil operaţiunilor de sponsorizare si mecenat – începând cu data de 01.01.2013 – click aici

Sursa – DGFP Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!