AcasăDeclaratia 394Declaraţia 394 - noutati importante incepand cu 01 ianuarie 2012 (depunere lunara...

Declaraţia 394 – noutati importante incepand cu 01 ianuarie 2012 (depunere lunara sau trimestriala)

Dupa cum stiti din articolul de dimineata, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927/28.12.2011, a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.596/19.12.2011 – text integral – privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de taxă pe valaorea adăugată (TVA) şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA.

Iata in continuare, în sinteză, principalele prevederi ale acestui act normativ.

Obligaţie

Formularul 394 „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional” se completează şi se depune de:

– persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru orice operaţiune taxabilă pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, şi pentru care exigibilitatea intervine în perioada de raportare. Declaraţia trebuie să conţină toate facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea „taxare inversă”, şi pentru care exigibilitatea intervine în perioada de raportare;

– persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziţii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevăzută de lege. Declaraţia trebuie să conţină toate facturile care au fost primite în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea „taxare inversă”, şi pentru care exigibilitatea intervine în perioada de raportare;

Atenţie! În conţinutul formularului sunt evidenţiate distinct operaţiunile de livrări sau achiziţii de cereale şi plante tehnice prevăzute la art. 160 alin. 2), lit.(c) din Codul Fiscal pentru care se aplică taxarea inversă.

Formularul 394 nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.

PENTRU CEI CARE NU S-AU INSCRIS LA NEWSLETTER – DAR CARE VOR SA FIE LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA EL ASTFEL – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===>>> SUB CALUPUL DE RECLAME, SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.

Depunere

Formularul 394 se depune la unitatea fiscală unde contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe până la data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial) şi numai dacă în această perioadă au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul obligaţiei de declarare.

Declaraţia se depune în format electronic sub forma unui fişier .pdf astfel:

– în format hârtie semnat şi ştampilat însoţit de suportul electronic la registratura organului fiscal sau prin poştă cu confirmare de primire;
– prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-România.

Declaraţia se completează şi se validează cu ajutorul programelor de asistenţă, care sunt puse gratuit la dispoziţia contribuabililor de unităţile fiscale, sau pot fi descărcate de pe websiteul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili/Programe utile/Declaraţii fiscale.

Important! Prevederile acestui act normativ intră în vigoare la 1 februarie 2012, şi se aplică pentru operaţiunile efectuate începând cu luna ianuarie 2012.

Pentru operaţiunile privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional realizate de contribuabilii înregistraţi ca plătitori de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, până la 31 decembrie 2011, completarea şi declararea formularului 394 se va face în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANAF nr. 702/2007.

Sursa – www.finantevalcea.ro

1 COMENTARIU

  1. […] În noile versiuni ale declaratiei 394, aceasta se va putea depune semnata electronic, cu certificat digital calificat si prin Internet, de pe pagina de upload a declaratiilor 100, 112, 300, 390, 710, accesibilã prin portalul http://www.e-guvernare.ro. Declaraţia 394 – noutati importante incepand cu 01 ianuarie 2012 (depunere lunara sau trimestriala) – click aici […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!