AcasăTVA - modificari si noutatiTranzactii efectuate de/cu un contribuabil inactiv - info util

Tranzactii efectuate de/cu un contribuabil inactiv – info util

Contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica sunt declarati inactivi si le sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (1 indice 1) si (1 indice 2) din Codul fiscal, daca se afla în una dintre urmatoarele situatii:

a) nu îsi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Declararea contribuabililor inactivi, precum si reactivarea acestora se fac de catre organul fiscal, prin decizie, emisa conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se comunica contribuabilului (OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscal, art. 781 Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, introdus prin OG nr. 29/2011)

Autoritatile fiscale nu vor lua în considerare tranzactiile efectuate de un / cu un contribuabil declarat inactiv, cu urmatoarele exceptii:
– livrarile de bunuri efectuate de un contribuabil declarat inactiv în cadrul procedurii de executare silita. ( Cod fiscal art. 11 alin. (1 indice 1))
– achizitiile de bunuri efectuate de la un contribuabil declarat inactiv, în cadrul procedurii de executare silita. (Cod fiscal art. 11 alin. (1 indice 2))

ATENTIE ! – Furnizorii/prestatorii si beneficiarii trebuie sa verifice înainte de încheierea tranzactiilor starea clientului, respectiv a furnizorului/prestatorului consultând site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sectiunea Informatii publice – Informatii privind agentii economici – Agenti economici inactivi sau reactivati.

Din punct de vedere al IMPOZITULUI PE PROFIT – Cheltuielile înregistrate în evident contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv sunt considerate cheltuieli nedeductibile. [ Cod fiscal art. 21(4) r)]

Din punct de vedere al TVA – Pentru achizitiile efectuate în cadrul procedurii de executare silita de catre o persoana impozabila de la un contribuabil declarat inactiv, se acorda dreptul de deducere a TVA, în limitele si în conditiile prevazute la art. 145 – 147(indice 1) din Codul fiscal. [Cod fiscal art. 145 (4 indice 1), HG 44/2004 pct. 45 (4), pct. 75 – livrari /achizitii efectuate în cadrul procedurii de executare silita]

PENTRU A FI LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA NEWSLETTER-UL NOSTRU – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===>>> SUB CALUPUL DE RECLAME SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.

AJUSTAREA TVA

1. – În cazul persoanelor impozabile declarate inactive conform legii, a caror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulata de catre organele fiscale conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal, se considera ca activele corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, care nu sunt amortizate integral, sunt alocate pe perioada de inactivitate unei activitati fara drept de deducere, fiind obligatory ajustarea taxei conform art. 148 lit. c) din Codul fiscal pentru valoarea ramasa neamortizata.

Ajustarea se efectueaza în functie de cota de taxa în vigoare la data achizitiei activului corporal fix. Ajustarea va fi reflectata în ultimul decont de taxa depus înainte de anularea înregistrarii în scopuri de TVA a persoanei impozabile. [ HG 44/2004 pct. 53 (7)]

2 – Dupa înregistrarea în scopuri de TVA ca urmare a încetarii situatiei care a condus la scoaterea din evident, persoanele impozabile pot ajusta taxa aferenta activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital potrivit art. 149 din Codul fiscal, pentru valoarea ramas_ neamortizata, inclusiv în situatia în care acestea au fost livrate în regim de taxare în perioada de inactivitate, în cadrul procedurii de executare silita.

Ajustarea va fi reflectata în primul decont de taxa depus dupa înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, dupa caz, într-un decont ulterior. [ HG 44/2004 pct. 53 (7)]

via – DGFP Brasov

3 COMENTARII

  1. daca o societate achizitioneaza un mijloc fix (autoutilitara) de la un contribuabil declarat inactiv…pe care nu-l amortizeaza…si apoi il vinde catre alta societate….art 21, 4) r) mai este valabil? sau se refera strict la cheltuiala?se ajusteaza TVA? cum se judeca? va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!