AcasăImpozite/TaxeImpozitarea veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri

Impozitarea veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri

Dupa cum stiti din articolele noastre anterioare, zilierul este – persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar persoana juridica. Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.

Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfârsitul fiecarei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar (art. 9 alin. (2), Legea nr. 52/2011 – text integral aici).

Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice reprezinta venit asimilat salariului (art. 9, Ordinul 1439/1930/2011 – text integral). Impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat se calculeaza si se retine de persoana juridica (beneficiar al lucrarilor), prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute zilnice.

Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar (art. 8 alin. (2), Legea nr. 52/2011). Impozitul retinut de beneficiarul de lucrari se declara în Declaratia 112 – Anexa 1, la sectiunea A „Creante fiscale”- 01.(602) – impozit pe veniturile din salarii, cumulându-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe salarii, fara completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaratie.

Declararea si virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut se efectueaza de catre beneficiarul de lucrari pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri (art. 6, Legea nr. 52/2011).

MODEL CERERE CATRE ITM PENTRU RIDICARE REGISTRU ZILIERI – CLICK AICI

Încalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei si interzicerea utilizarii zilierilor pe toata durata de existenta a beneficiarului lucrarilor (art. 12 alin. (1) lit.c), Legea nr. 52/2011).

Beneficiarul lucrarilor are obligatia sa înregistreze în Registrul de evident a zilierilor, zilnic (exceptând perioadele în care nu se apeleaza la serviciile zilierilor), în ordine cronologica, toti zilierii. Registrul de evidenta a zilierilor se distribuie, contra cost, de Inspectoratul Teritorial de Munca (art. 6, Ordinul 1439/1930/2011) – Modelul, continutul si instructiunile de completare a registrului sunt cele prevazute în anexele nr. 1 si 2 la Legea nr. 52/2011.

Beneficiarul lucrarilor va înainta lunar, pâna cel târziu la data de 5 a fiecarei luni, catre Inspectoratul Teritorial de Munca unde îsi are sediul, o copie a Registrului de evidenta a zilierilor continând înregistrarile din luna precedent, certificata ” conform cu originalul”(art.7, Legea nr. 52/2011).

Sursa – click aici

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!