AcasăImpozite/TaxeTermenul de plata al impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, precum...

Termenul de plata al impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, precum si a impozitului retinut la sursa

Iata in continuare cateva precizari cu privire la termenul de plată al impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii, precum şi a impozitului reţinut la sursă pentru venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 571/20031 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul unei asociaţii, fundaţii sau altei entităţi fără scop patrimonial.

Potrivit art. 58 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul afferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plăţii acestor venituri, precum şi de a-l vira la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

În ceea ce priveşte impozitul reţinut la sursă, reprezentând plăţi anticipate pentru venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, prin art. 52 alin. (3) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/20102 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, cu aplicare începând cu data de 1 ianuarie 2011, se dispune că, acesta se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

Referitor la virarea contribuţiilor sociale, prin art. 296 alin. (9) din Codul fiscal, astfel cum a fost introdus prin art. I pct. 99 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2010, cu aplicare începând cu data de 1 ianuarie 2011, se prevede că, contribuţiile sociale individuale se reţin şi se virează la bugetele şi fondurile cărora le aparţin până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează, împreună cu contribuţia angajatorului sau a persoanelor asimilate angajatorului datorată potrivit legii.

Menţionăm că, prevederile referitoare la derogările de la dispoziţiile legale în vigoare privind termenele de plată ale impozitului şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii, precum şi impozitul reţinut la sursă, trimestrial, în cazul persoanelor juridice plătitoare de impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, asocierilor fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanelor fizice care au calitatea de angajator, şi semestrial, în cazul asociaţiilor, fundaţiilor sau altor entităţi fără scop patrimonial, cu excepţia instituţiilor publice, din art. 111 alin. (7) şi (8) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au fost abrogate prin art. IV pct. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2010.

via – RFPC

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!