Problematica microintreprinderi in 2011 – natura si nivelul veniturilor

1
181

Prin HG nr.150/2011 – text integral – pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr.44/2004, publicată în M.O. nr.150/01.03.2011 se aduc precizări asupra modului de determinare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor – referitor la natura şi nivelul veniturilor.

Astfel:

►pentru încadrarea în condiţia privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art.1127 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiaşi exerciţiu financiar.

Art.112(indice 7) – Baza impozabilă asupra căreia se aplică cota de 3% este reprezentată de totalul veniturilor trimestriale care sunt înregistrate în creditul conturilor din clasa a 7-a “Conturi de venituri”, cu excepţia celor înregistrate în :
– veniturile aferente costurilor stocurilor de produse
– veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie
– veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale
– veniturile din subvenţii de exploatare
– veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare
– veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil
– veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Microintreprinderi 2011 – conditiile de incadrare in categoria lor (conform HG 150/2011) – click aici

►încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analiza contractelor încheiate şi a altor documente care justifică natura veniturilor

► microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfăşoare activităţi de natura celor prevăzute la art.112(indice 2) alin.6 (activităţi în domeniul bancar; asigurări şi reasigurări, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii; jocuri de noroc, consultanţă şi management) din Codul fiscal datorează impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv.

► potrivit art. 1126 din Codul fiscal, dacă în cursul anului fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro, începând cu trimestrul în care a depăşit limita de 100.000 euro aceasta va plăti impozit pe profit :
* luând în calcul veniturile şi cheltuielile înregistrate de la începutul anului fiscal
* veniturile luate în calcul la stabilirea limitei de 100.000 euro sunt aceleaşi cu cele care constituie baza impozabilă prevăzută la art.112 (indice 7) din Codul fiscal.
* cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar precedent.

Completarea vectorului fiscal in cazul microintreprinderilor (incepand cu 01.01.2011)
click aici

Sursa – http://www.finantearges.ro/

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.