AcasăNewsMinisterul Muncii aduce lamuriri pe seama modului de aplicare a prevederilor OUG...

Ministerul Muncii aduce lamuriri pe seama modului de aplicare a prevederilor OUG 58/2010

Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la modul de aplicare a prevederilor OUG nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, modificată prin OUG nr. 82/2010, Ministerul Muncii face următoarele precizări:

– Pentru a veni în sprijinul contribuabililor şi pentru a preîntâmpina eventuale situaţii de genul celor generate de aplicarea OUG nr.58/2010 în luna august 2010 şi în virtutea faptului că respectul pentru cetăţenii, care îşi depun contribuţiile, reprezintă o prioritate absolută, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a dispus adoptarea unei set de măsuri concrete, care să sprijine instituţiile responsabile de implementarea acestor acte normative, respectiv Casa Naţională de Pensii(CNPAS) şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) să îşi îndeplinească atribuţiile în condiţii optime. Astfel, acest set de măsuri prevede:

* Crearea la nivel teritorial a unor Puncte de lucru ale Agenţiilor de Ocupare a Forţei de Muncă la sediul Caselor de Pensii şi ale Caselor de Pensii la sediul Agenţiilor de Ocupare, astfel încât depunerea declaraţiilor şi încasarea contribuţiilor individuale atât pentru pensii, cât şi pentru şomaj, să se poată face la sediul oricăreia dintre cele două instituţii. În cadrul acestui Punct de lucru vor lucra personae specializate din cadrul instituţiei responsabile, astfel la Punctul de lucru al CNPAS vor activa specialişti CNPAS, iar la cel al ANOFM specialişti ANOFM. Exemplu concret: contribuabilul X din judeţul Y, care se deplasează la Casa Judeţeană de Pensii pentru plata contributiei de asigurări sociale, va putea plăti şi contribuţia de asigurări de şomaj în aceeaşi locaţie, la Punctul de lucru al Agenţiei Judeţene de Ocupare deschis în sediul Casei Judeţene de Pensii şi viceversa.

* Prelungirea Programului de lucru cu publicul, după cum urmează:
– 20-24 septembrie 2010, până la orele 1900;
– 25 septembrie, până la orele 1300;
– 27 septembrie, până la orele 1800.

* Nominalizarea unei persoane în cadrul fiecărei instituţii de la nivel teritorial, care să gestioneze comunicarea cu mass-media, astfel încât să se poată oferi răspunsuri rapide şi clare oricărei solicitări a presei.

DE INTERES – RASPUNSURI C.N.P.A.S. PE TEMA OUG 58/2010 – LINK

* Instruirea personalului implicat în operaţiunea de preluare a declaraţiilor şi de încasare a contribuţiilor, în sensul unui comportament profesionist şi a unei atitudini pro-active şi pline de bunăvoinţă faţă de contribuabili, pentru a oferi un serviciu public de calitate şi a se evita repetarea unor situaţii similare celor de luna precedentă. Subliniem faptul că declaratiile pot fi depuse personal, prin persoana imputernicita, conform legii, sau prin posta, in acest caz in dublu exemplar, insotite de copie dupa cartea de identitate si dovedirea calitatii ( autorizatie, contract de drepturi de autor etc.).

Ministerul asigură toţi contribuabilii vizaţi de aceste acte normative, că depune absolute toate eforturile şi diligenţele necesare pentru ca depunerea şi încasarea contribuţiilor să fie facilitată, prioritară fiind eliminarea aglomeraţiei şi tratarea tuturor cetăţenilor în mod respectuos.

De asemenea, ministerul doreste să sublinieze importanţa înţelegerii faptului că un act normativ nu se aplică retroactiv, ci de la data publicării în Monitorul Oficial. Concret, doreste să explice tuturor celor vizaţi de prevederile actelor normative menţionate că pentru veniturile încasate anterior datei de 10.09.2010 se aplică prevederile OUG nr.58/2010, iar pentru veniturile obţinute după data de 10.09.2010 se aplică prevederile OUG nr.82/2010.

Acest lucru se traduce în fapt prin următoarele situaţii:

a) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, plătite în luna august, pentru care asiguraţii nu au achitat şi nu au declarat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale şi cea de asigurări pentru şomaj conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pânǎ la data de 25 septembrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea acestor contribuţii sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii, respectiv la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, având ca destinaţie OUG nr.58/2010;

b) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, plătite în luna septembrie, anterior datei de 10 ale acestei luni, pentru care asiguraţii nu au achitat şi nu au declarat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale şi cea de asigurări pentru şomaj conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pânǎ la data de 25 octombrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea acestor contribuţii sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii, respectiv la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă având ca destinaţie OUG nr.58/2010;

c) în cazul veniturilor profesionale reprezentând drepturi de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ se acordǎ, acestea se vor cuprinde în declaraţia nominalǎ prevǎzutǎ de OUG nr. 82/2010, corespunzătoare lunii septembrie 2010, care se va depune la casa teritorială de pensii, respectiv la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă pânǎ pe data de 25 octombrie a.c.;

d) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, cu excepţia drepturilor de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ acestea se acorda, persoanele care încasează aceste venituri vor face, dupǎ caz, obiectul Legii nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completarile ulterioare;

e) daca exista persoane care au realizat pentru prima data, în luna august 2010, venituri profesionale, altele decât cele salariale, care se supun prevederilor OUG nr. 58/2010 şi aveau ca termen maxim de depunere a declaraţiei de asigurare data de 25 septembrie a.c., dar nu s-au conformat, pânǎ la data de 10 a acestei luni, obligaţiilor prevazute de OUG nr. 58/2010, pentru a beneficia de stagiu de cotizare pe luna august 2010, pot depune declaraţia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pâna la data de 25 septembrie a.c.

via – http://www.mmuncii.ro/


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

4 COMENTARII

  1. […] 8. Am un contract de comision si realizez venituri lunare sub salariul minim pe economie. Trebuie sa platesc contributia individuala de asigurari sociale? Raspuns: Da, trebuie sa depuneti declaratia de asigurare si sa achitati contributia individuala de asigurari sociale aferenta venitului net realizat. Daca venitul este constant luna de luna, nu mai sunteti obligat sa depuneti o alta declaratie decat cea initiala. Aveti obligatia, insa, sa achitati lunar contributia individuala de asigurari sociale. LAMURIRI MINISTERUL MUNCII – PE PROBLEMA OUG 58/2010 – LINK […]

  2. buna ziua

    Sunt nascut in 01 dec 1951,in momentul de fata sunt somer ,pana acum am 23 de ani lucrati in grupa II pana in anul 1994,doresc sa stiu daca pot sa ies la pensie pentru limita de varsta si daca grupa se scade din varstele standard.
    daca am 5 ani si 9 luni de grupa ,mi se scad si cele 9 luni? va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura