AcasăSuspendare firma ONRCCosturi radiere firma la Registrul Comertului (etape si tarife)

Costuri radiere firma la Registrul Comertului (etape si tarife)

În cazul în care se doreşte desfiinţarea societăţii comerciale, se impune să distingem după cum societatea comercială este societate în nume colectiv, în comandită simplă, cu răspundere limitată sau un grup de interes economic, la care există posibilitatea dizolvării şi lichidării simultane sau o societate organizată într-o altă formă juridică.

1. În situaţia dizolvării şi lichidării simultane, atunci când asociaţii îşi dau acordul cu privire la împărţirea bunurilor, procedura se desfăşoară pe parcursul a două etape.

În prima etapă se depune la registrul comerţului cererea de înregistrare însoţită de hotărârea asociaţilor/membrilor GIE de efectuare concomitentă a dizolvării şi lichidării societăţii luată cu cvorumul şi majoritatea prevăzută de lege pentru modificarea actului constitutiv, atunci când aceştia sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii (original), dovada acordului creditorilor privind stingerea pasivului sau regularizarea lui (original) şi, dacă este cazul, avizele prevăzute de legile speciale (original).

Costurile aproximative aferente acestei operaţiuni sunt de aproximativ 150 de lei, cuprinzând:
– taxa de menţiune (30 de lei),
– comision transmitere spre publicare în Monitorul Oficial (10 lei),
– tariful pentru publicarea în Monitorul Oficial, taxa judiciară de timbru ( 39 de lei).

În etapa a doua, după expirarea termenului de opoziţie de 30 de zile de la publicarea hotărârii de dizolvare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a, comerciantul va depune, cerere de radiere însoţită de hotărârea de repartizare a activelor rămase după plata creditorilor luată prin votul unanim al asociaţilor/membrilor (original), situaţia financiară de lichidare şi de repartizare a activului aprobată de asociaţi/membri (copie), certificatul de înregistrare şi anexa/anexele la acesta (originale), certificatul emis de organul fiscal competent din care să rezulte că societatea nu are datorii la bugetul de stat şi la contribuţiile sociale (original) şi, dacă este cazul, hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a respins opoziţia.

Cheltuielile se ridică aproximativ la 150 de lei, incluzând:
– taxa de menţiune (30 de lei),
– taxa judiciară de timbru (39 de lei),
– comision transmitere spre publicare în Monitorul Oficial (10 lei),
– tariful pentru publicarea în Monitorul Oficial (100 lei/pagina conţinând 2000 de semne incluzând şi spaţiile),
– timbru judiciar.

2. În lipsa acordului unanim privind împărţirea bunurilor şi în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni, desfiinţarea se desfăşoară pe parcursul a trei etape şi implică numirea unui lichidator.

Sursa – onrc.ro

23 COMENTARII

  1. Este posibila imputernicirea unui jurist/avocat care sa se ocupe de toata umblatura birocratica, daca e vorba de asociat unic, firma fara datorii si fara contracte de nici un fel in desfasurare? Multumiri anticipate.

  2. Buna! am o firma fara activitate, care este si suspendata. Doresc sa o radiez. Imi puteti spune care sunt costurile actuale? Oricum, nu am avut vreodata angajati la ea si nici datorii sau alte cele. de asemenea, firma nu a avut activitate si am inteles ca astfel nu trebuie nici sa apelez la un lichidator.

  3. Buna. Am o firma si vreau sa o radiez dar la Registrul Comertului mi-au spus ca se poate radia doar cu un lichidator. Ce trebuie sa fac? Firma e cu asociat unic.

  4. Deoarece nu am exercitat dreptul de optiune pentru desfasurarea activitatii am aflat ca din 2010 „PF-ul” a fost radiat din oficiu de la registru comertului. Nu doaream asta, nu am fost anuntat, si am aflat intamplator .
    Va rog, ce trebuie sa fac la administratia financiara locala avand in vedere ca am masina pe firma? Eu am aflat asta azi si am platit impozit pe anul acesta la masina pe PF. Ce pot face? De redeschidere nu poate fi vorba, am fost la RC si am intrebat. La administatia financiara nu stiu de aceasta radiere.

  5. Va salut. Tocmai am infintat un SRL si la infiintare cel care m-a indrumat sa comletez cererile mi-a bifat vectorul de impozitare pentru macrointreprinderi desi eu voiam sa am o microintreprindere. Desi m-am dus la 2 zile dupa ce mi s a atribuit CUI -ul la cei de la Reg. Comertului acestia nu au mai fost de acord sa schimbe nimic. In consecinta doresc sa desfintez acesta societate. Mentionez ca sunt asociat unic si nu am avut nici o activitate pe aceasta societate. Va rog sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmez pentru desfintare. Va multumesc !

  6. @claudiu – cel mai bine este sa mergi la ei si sa ii intrebi sau
    @doru – pui 010 la Finante in care te bifezi ca micro, asta pana la 31.01.2012, dupa care angajezi o persoana ca sa fii in cond. de micro.

  7. Am ajuns la etapa de radiere si nu stiu daca am nevoie de imputernicire la notar, sau e suficient o imputernicire semnata si stampilata de administrator?
    Multumesc!

  8. Am ciit un mesaj mai sus, ca se poate radia doar cu lichidator, dar stiam ca se poate si fara. marti merg la regsitru sa vad exact despre ce este vb. Stiu ca se poate si fara lichidator!

  9. Am ajuns la etapa de radiere si nu stiu daca imi trebuie imputernicire la notar sau merge si cu imputernicire simpla semnata si stampilata, stie cineva? multumesc!

  10. IN SATU MARE LA ONRC ,ANGAJATII ASA VORBESC CU OAMENI,DE PARCA N-AU CHEF DE LUCRU,DAR DACA NU AU, NU STIU DE CE NU STAU ACASA???
    OAMENI IMBRACATE FRUMOS,CU FACULTATE(PROBABIL)DAR CU COMPORTAMENT TIPIC ROMANESC. SE VEDE CA BUGETARII NU SE TEM DE SEFI, DACA LUCRAU LA PRIVATI,ERAU DATI AFARA DACA PRACTICAU ASTFEL DE COMPORTAMANET CU „CLIENTII”

  11. Azi am depus actele, pentru dizolvare, fiind asociat unic. Nu trebuie lichidator, doar doua cereri. O hotarare de lichidare-dizolvare, in care sa precizeri datele firmei si sa treci, ca ai hotarat sa dizolzi societatea conform art. 235 din legea 31/1990, republicata.A doua cererea tip de la Reg. Com, ce se poate descarca pe net,si bifezi doar dizolvarea. Tarif 120 Ron. Daca i-ti sciu ei hotararea te costa in plus 80 ron formularul completat de ei si cu vreo 20 mai mult la taxe ca este mai frumos redactat 🙂 SA TRAIASCA FIRMELE CAPUSA

  12. Am uitat de dosarul pic si copie dupa C.I. Bafta si nervi de otel cu clasa privilegiata a birocratiei mioritice.

  13. buna ziua!

    o intrebare . am depus pentru prima etapa dizulvare firma , peste 2 zile se implinesc cele 30 de zile de la depunerea prima etapa . astazi am fost la finante petru certificatul acela de atestare fiscala , joi va fi gata , am dwepus cu o satamna inainte si 010 , ce trebuie sa fac in etapa a doua ? ce reptrezinta aceasta hotărârea de repartizare a activelor rămase după plata creditorilor l??, si daca nu ajun fix in alea 30 de zie este problema ? adica intarzii cateva zile 4-5 trebuie musai sa fie fix 30 zile

    multumesc!

  14. am un srl infiintat in2015 10-07 care nu a avut nici un fel de activitate si as dori sa o lichidez se poate sa stiu si eu costurile aferente

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!