AcasăTVA - modificari si noutatiGuvernul a adoptat un mecanism computerizat pentru rambursarea TVA

Guvernul a adoptat un mecanism computerizat pentru rambursarea TVA

“Guvernul a pus la punct un mecanism computerizat de rambursare a TVA, prin care elimină întârzierile, de pe o parte, şi potenţialele abuzuri, pe de altă parte” a anunţat primul-ministru Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern de ieri. Măsura trebuie sa dea fiecărui contribuabil onest din această ţară şansa de a primi rambursarea de TVA în termenul legal, de maxim 45 de zile, a adăugat Şeful Executivului.

“Prin mecanismul pus la punct astăzi, dorim ca într-un interval de timp de 60, maxim 90 de zile, tot soldul taxei pe valoare adăugată, pe care statul îl are de plătit în raport cu firmele, să fie lichidat” a declarat, la rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

În fiecare lună se va rambursa o sumă care va fi anunţată public, iar 80% din sumă la nivel naţional va stinge deconturile în ordinea vechimii, în timp ce 20% din această sumă va fi alocată deconturilor care se apropie la limita termenului legal de 45 de zile, a declarat ministrul Finanţelor Publice. „Decontarea lunară efectivă se va realiza automat la trei termene fixe” a mai afirmat Gheorghe Pogea, precizând că zilele de 4, 24 şi 29 ale fiecărei luni sunt termenele la care Ministerul Finanţelor Publice va face plăţile.

În ceea ce priveşte luna iulie, „vom rambursa circa un miliard şi 70 de milioane de lei – asta înseamnă peste 200 de milioane de euro -, din care 728 milioane de lei vor fi restituite efectiv în cash, iar circa 340 de milioane vor fi compensaţi” a declarat ministrul Finanţelor Publice, menţionând că zilele în care se vor efectua plăţile sunt: 13 iulie, 24 iulie şi 29 iulie.

Ministrul Finanţelor Publice a mai prezentat alte două principii fundamentale care stau la baza actului normativ adoptat astăzi, subliniind că „prin acest mecanism am eliminat subiectivismul omului din teritoriu” în ceea ce priveşte rambursarea TVA. Astfel, Gheorghe Pogea a precizat că „cel mai vechi decont se stinge primul şi se va stabili automat de către un pachet software pus la dispoziţie de către Direcţia Generală de Tehnologia Informaţiei din Ministerul Finanţelor Publice”, iar „în situaţia în care decontarea cu TVA are în vedere compensarea integrală, compensarea se va face imediat”.

sursa


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura