AcasăProfit / venitAvantajele si dezavantajele persoanei fizice autorizate

Avantajele si dezavantajele persoanei fizice autorizate

Autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent este reglementata de Legea nr. 300 din 28 iunie 2004.
Potrivit prevederilor acestui act normativ pot desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, sau pot constitui asociatii familiale cetatenii romani sau straini care provin din statele membre ale Uniunii Europene si din statele apartinand Spatiului Economic European. Pot desfasura activitati economice in mod independent sau in cadrul asociatiilor familiale persoanele fizice care indeplinesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) in cazul persoanelor fizice ce doresc sa desfasoare activitati in mod independent legea prevede o limita minima de varsta care nu trebuie sa fie mai mica 18 ani, iar in cazul asociatiilor familiale minimul prevazut de lege din punct de vedere al membrilor asociatiei este 16 ani.
b) fac dovada ca sunt apti de munca din punct de vedere medical si pot desfasurarea activitatea pentru care se solicita autorizatia;
c) au calificarea – pregatire profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala – necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia;

Actele care atesta calificarea dobandita in Romania pot imbraca diferite forme, precum diplome, certificate, carte de mestesugar, carnet de munca, alte dovezi care sa ateste experienta profesionala sau in mod exceptional pentru meseriile traditionale artizanale este suficienta o declaratie de notorietate cu privire la abilitatea de a

desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective, in mod gratuit.
Este recunoscuta si calificarea obtinuta in strainatate, insa in prealabil obtinerii autorizatiei persoanele fizice au obligatia obtinerii, dupa caz, fie a atestatului de recunoastere si/sau echivalare eliberat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor fie a atestatului de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant, eliberat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

d) depun cazierul fiscal in care trebuie sa nu fi fost inscrise fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, care dovedesc ca nu au fost condamnate penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitive.

e) indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii si apararii impotriva incendiilor si cerintele reglementarilor specifice protectiei consumatorului pentru activitatea desfasurata, precum si normele de calitate a produselor si serviciilor puse pe piata.

Persoanele fizice autorizate au calitatea de angajat propriu, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie asigurate in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, al asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj. Ca dezavantaj poate fi considerata imposibilitatea extinderii, intru-cat nu pot angaja alte persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-a obtinut autorizatia.
Persoanele fizice autorizate se pot angaja la patron, prin incheierea unei conventii civile, aceasta varianta fiind avantajoasa decat un contract de munca deoarece patronul va plati taxe mult mai mici la stat si astfel poate face economii importante cu salariile.
Alte avantaje legate de persoana fizica autorizata sunt acelea ca aceasta poate inregistra anumite cheltuieli personale (chiar mancare, imbracaminte, medicamente) care diminueaza impozitele catre stat.

sursa – Afacerea – Periodic on-line al CCIB
http://www.ccib.ro/afacerea/Default.aspx?id_language=1

Articolul precedent
Articolul următor

72 COMENTARII

  1. Sant economist , absolventa a Facultatii de Stiinte Economice ,Universitatea din Craiova.
    In prezent locuiesc (cu viza de resedinta)in Bucuresti si vreau sa obtin autorizatie de PFA pentru a putea exercita meseria de economist si in afara functiei de baza.
    Va rog sa-mi spuneti ce as putea mentiona in autorizatie:economist, ….etc…..Merg la Primaria Sectorului 1 dar , m-as bucura sa stiu mai concret ce trebuie facut .
    Multumesc!
    Eugenia Ghinea

  2. Ce documente contabile trebuie sa completeze o PFA? De unde se obtin aceste documente? Unde trebuie depuse si la ce interval?

  3. buna ziua
    ma numesc cristi si va rog sa ma ajutati intr-o problema.sunt economist dar lucrez ca si consilier de vanzari la un dealer de masini.patronul ne obliga sa ne facem persoane fizice autorizate.va rog sa ma informati cu privire la dezavantajele dar si avntajele majore .va multumesc.astept un raspuns urgent.va multumesc

  4. Buna ziua,
    Sunt artist plastic si as dori sa am statut de persoana fizica autorizata,este posibil acest lucru? daca da, de ce anume am nevoie pentru autorizatie, cat timp o sa-mi ia sa obtin autorizatia si care sunt costurile acesteia. va multumesc anticipat.

  5. buna ziua
    ma numesc gabi si va rog sa ma ajutati intr-o problema.sunt funcţionar public (poliţist – acum), dar la bază – inginer constructor. am autorizaţie pentru diriginte de şantier şi aş vrea să ştiu dacă pot fi şi persoană fizică autorizată pentru a putea profesa şi ca diriginte de şantier.va rog sa ma informati cu privire la acest lucru şi ce trebuie să fac

  6. ma numesc gabi si va rog sa ma ajutati intr-o problema.sunt funcţionar public (poliţist – acum), dar la bază – inginer constructor. am autorizaţie pentru diriginte de şantier şi aş vrea să ştiu dacă pot fi şi persoană fizică autorizată pentru a putea profesa şi ca diriginte de şantier.va rog sa ma informati cu privire la acest lucru şi ce trebuie să fac

  7. sunt persoana fizica autorizata de 6 luni
    am platit 2 rate impozit,am platit asigurarile de sanatate vreau sa sti daca nu am carte de munca platesc pensie si somaj
    si cum pot sa-mi fac o carte de munca pe pfa daca sunt angajata si in alta parte

  8. Sunt angajata cu contract de munca la o societate privata.In paralel, doresc sa ma ocup de vanzari on-line si doresc sa stiu ce ma avantajeaza.Persoana fizica autorizata sau asociatie familiala ? Constituie un avantaj pentru mine daca , ca persoana fizica autorizata fac un contract de colaborare cu firma une lucrez acum? Cate domenii de activitate poate acoperi o autorizatie? Vorbesc de meserii care nu au nimic in comun.Va multumesc anticipat

  9. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare la dumneavoastra,daca imi puteti spune in ce constau impozitele care trebuie platite de o persoana fizica autoritaza.In cazul meu daca asi dori sa devin contabil autorizat ce ar trebui sa fac?care sunt documentele care atesta acest lucru si care sunt avantajele si dezavantajele acestui job?
    va multumesc
    Delia

  10. Buna ziua

    Sunt artist liric profesionist si as dori sa devin persoana fizica autorizata. Asta inseaman ca as putea sa-mi deschid o mica afacere in domeniu? sau sa profesez in mod particular in domeniul meu? nu ma pricep , de aceea va cer ajutorul ! ce acte sunt necesare si de unde se procura acestea?
    Va multumesc

  11. Am infiintat un PFA in 1999 , insa nu am avut activitate („intermediere comert produse nealimentare”); In 2006 am schimbat orasul de resedinta, iar acum vreau sa desfasor activitatea de angajat al unei firme prin PFA . Ce trebuie sa fac pt a-mi actualiza autorizatia si certificatul , avand in vedere ca mi-am schimbat domiciliul in buletin ?
    Daca am facut un credit ipotecar pt achizitia unui apartament, ce deduceri pot face din rata platita (sediu PFA ?) ?

    Va multumesc !

  12. care sunt impozitele si taxele care se platesc de o pers.fizica autorizata in 2008 si la ce venit brut sau net
    multumesc anticipat

  13. Buna
    sotul meu lucreaza ca agent de vanzari de 5 ani, iar acum vrea sa colaboreze cu o firma care ii cere sa fie autorizat ca persoana fizica, chiar are nevoie de certificat de urbanism?

  14. vreau sa devin persoana fizica autorizata, vanzari piese auto; cu facturi
    ce trebuie sa fac

  15. doresc sa cumpar un centru de inchiriero dvd-uri. asi dori sa stiu daca pot sa imi fac asociatie familiala sau sa devin persoana fizica autorizata.care varianta e mai avantajoasa si cum sa incep cu actele. nu ma prea pricep la chestiile astea.

  16. Buna ziua,
    Doresc sa stiu daca in domeniul recuperarii si reciclarii componentelor IT,se poate activa ca persoana fizica autorizata.
    Multumesc,
    [email protected]

  17. Buna ziua,
    Doresc sa stiu daca in domeniul recuperarii si reciclarii componentelor IT,se poate activa ca persoana fizica autorizata.
    Multumesc,
    [email protected]

  18. Buna ziua,
    Doresc sa stiu daca in domeniul recuperarii si reciclarii componentelor IT,se poate activa ca persoana fizica autorizata.
    Multumesc,
    [email protected]

  19. Buna ziua.
    Am un PF.cu sediul in orasul Macin .jud.Tulcea si a si vrea sa mi deschid un punct de lucru in Constanta.Ce pasi trebuie sa urmez.
    Multumesc anticipat.

  20. Buna ziua.
    Am un PF.cu sediul in orasul Macin .jud.Tulcea si a si vrea sa mi deschid un punct de lucru in Constanta.Ce pasi trebuie sa urmez.
    Multumesc anticipat.

  21. buna ziua ma numesc macra sorin si as vrea sa stiu daca imi fac persoana fizica daca mai pot angaja pe altcineva sau trebuie sa fiu singurul angajat??

  22. Firma ma obliga sa devin PFA cu un salariu de 1200 RON. As vea sa stiu daca se merita sau nu avand in vedere cheltuielile care le voi avea.

    Multumesc anticipat

  23. BUNA ZIUA . SINT PE CALE AM DESCHIDE UN PFA SI NU STIU CARE SINT AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE SI DACA ESTE BINE SAU MAI BINE FIRMA.NU SINT DE MESERIEA IN DOMENIUL RESPECTIV. VA MULTUMESC

  24. Buna ziua,
    Ma numesc Madalina si va rog sa ma ajutati intr-o problema.Sunt economist dar lucrez ca si consilier de vanzari.Patronul ”ne obliga ” sa ne facem persoane fizice autorizate.Va rog sa ma informati cu privire la dezavantajele dar si avntajele majore.Va multumesc.Astept un raspuns pe adresa de e-mail:[email protected] multumesc

  25. Exista un model standard pentru conventua civila dintre PFA si o firma? Ce impozite plateste patronul si ce oplateste PFA?

  26. Buna ziua,
    Sunt traducator autorizat si doresc sa activez ca persoana fizica autorizata. In prezent lucrez la o firma mixta, de unde doresc sa demisionez. Intrebarea mea este, daca nu voi avea profit ca pfa, voi primi ajutor de somaj?
    Va multumesc

  27. Sunt Reflexoterapeut si Maseur. As dorii sa stiu ce este mai bine a-mi deschide, un PF sau o Asociatie familiara. Lucrez ambulatoriu, adica acasa la client cu masa pliabila de maseur dupa mine. Va multumesc anticipat.

  28. Doresc sa stiu unde pot sa ma interesez in legatura decontarii deplasarilor in strainatate. Cate zile, suma etc. Multumesc.
    Ilona

  29. Buna ziua,

    Sunt absolventa a unei facultati cu predare in limba franceza. Am dat examenul de traducator de la Ministerul Culturii dar inca nu m-am autorizat. Doresc sa devin PFA in domeniul traducerilor. Trebuie detaliate exact limbile straine in care am competenta de traducere? Imi trebuie pentru fiecare limba straina din care traduc, un document justificativ? Am primit o oferta de job in Europa si trebuie sa emit factura pentru traducerile din limba engleza. Problema este ca nu am dat inca examenul pentru limba engleza si nici nu m-am autorizat. Ma pot autoriza fara sa dau examenul de la Ministerul Culturii?

    Multumesc!

  30. am inteles ca unele PFA au si angajati in subordine, cum ar fi notarii, medicii, avocatii, etc.

    PFA au CNP sau au cod fiscal? sau acum au doar cod fiscal…

  31. Buna ziua!

    Locuiesc in Brasov de 9 ani dar am domiciliul stabil in Braila. Vreau sa fiu persoana fizica autorizata in Brasov. Ce pasi trebuie sa urmez?

  32. Buna ziua, lucrez in prezent ca consultant asigurari dar pana in prezent nu am avut nici un venit, nu stiti cumva daca pot sa primesc somaj?

  33. Buna ziua!
    Lucrez la o firma de consultanta si publicitate. Au trecut deja doua luni iar seful meu nu vrea sa-mi faca carte de munca pt ca doreste ca toti angajatii sa-si faca pfa.Vreau sa aflu care alternativa este mai avantajoasa:contract individual de munca sau pfa? De asemeneq doresc sa stiu ce presupune si infiintarea de pfa:avantaje,dezavantaje,etc
    Multumesc mult!

  34. lucrez in Ministerul Internelor si Reformei Administrative.Urmez Fac de Stiinte Economice si vreau sa termin contabilitatea.Voi putea sa raman la vechiul loc de munca si,eventual sa devin PFA,contabil-pt un venit suplimentar?Multumesc

  35. As dori sa aflu si eu cum se calculeaza dupa noua lege indemnizatia in cazul concediului material in cazul unei PFA cu norma de venit? Nelamurirea mea este daca procentul de 85% se aplica intregului venit realizat sau doar normei de venit inregistrata. 😕

  36. Sunt auditor public intern de ~8 ani,dobandind calitatea de functionar public,iar acum sunt afectat de OUG 230/2008 .Desi am varsta de numai 53 ani se pare ca va trebuie sa plec din sistemul public si ma gandesc sa devin PFA in domeniul auditului intern. Intrebare:pot sa devin PFA in acest domeniu,ce documente imi trebuiesc pntru aceasta si daca pot incheia conventii civile cu primariile pentru a derula aceasta activitate ca PFA,cu activitate permanenta cu durata de pana la 3 ore / zi ? Cu stima . 😕

  37. Buna ziua,

    Sunt inginer constructor , am lucrat cu carte de munca in domeniul vanzarilor bunurilor de larg consum , vreau sa devin PFA in domeniu .Am cateva intrebari pentru al caror raspuns va multumesc anticipat :

    – pot fi in paralel angajat cu CM la o societate?
    – ce taxe si impozite presupune activitatea ca PFA?
    – pentru ce titulatura trebuie solicitata autorizatia pentru a acoperi o gama larga de produse ( food , non food , auto …etc.)?

  38. Buna ziua,

    Sunt profesor de matematica , angajat cu CM.
    In ce conditii pot deveni PFA in domeniul invatamantului?
    Multumesc.

  39. buna ziua. sunt ca profesie inginer dar sunt o mare pasionata de lucru manual, insirat margele, picturi, tot felul de lucrusoare facute de mana. as dori sa ma autorizez ca sa imi pot vinde produsele in magazine si sa imi construiesc un site in acelasi scop. care sunt conditiile, care sunt pasii si ce costuri implica? este mai convenabil pentru mine pfa sau af?
    va multumesc
    astept cu interes raspunsul dvs

  40. In orice situatie ca un cetatean sa-si activeze calitatea de intreprinzator individual PFA ori AF trebuie sa indeplineasca anumite cerinte prezentate in cadrul sectiunii.

    Pentru ca un lucrator la MAI sa fie si liber-profesionist EXPERT-CONTABIL ori CONTABIL AUTORIZAT trebuie sa indeplineasca cerintele acestei profesii. Informatii la CECCAR filiala judetului de resedinta.

    Inprincipiu pentru un angajator contractarea serviciilor functionale ale antreprizei sale cu PFA este o chestiune de management al afacerii. De asemenea in principiu este falsa ideea ca in acest caz angajatorul face economii importante. Afirmatia este reala numai in cazul in care nu plateste la valoare reala munca prestata. Singura economie pe care o face este reducerea la minimum – nu exluderea – activitatilor birocratice legate de evidenta si plata muncii salariate dupa CM si reglementarile aferente cu incidenta in fiscalitatea intreprinderii sale.

    De asemenea in principiu numai angajatorul principal este cel ce poate fi de acord ca un angajat-salariat al sau sa desfasoare ori nu o activitate de PFA, ceea ce nu se intimpla pe teritoriul statului Roman.

    Pentru o PFA de traducator bineinteles ca atestarile legale sunt incidente pentru autorizarea de exercitare, care se extinde in functie de atestarile obtinute si se inscriu in autorizarea obtinuta de la ORC si pentru fiecare atestare obtinuta in timp se va solicita emiterea unui nou certificat actializat in locul celilalt vechi.

    PFA in domeniul invatamintului in situatia unui cadru didactic angajat nu sunt de parerea ca nu se poate. Este insa o chestiune de etica si deontologie in raport de clientela. Nu stiu sa existe vre-o interdictie legala in acest domeniu si nici vre-un ordin al ministrului de resort care sa interzica inregistrarea vre-unui cadru didactic la ORC ca PFA.

    Ca inginer care insa executa «lucruri de manufacturier» pentru inregistrarea la ORC este in principiu nevoie de o atestare a capacitatii Dvs. de a executa lucrurile in cauza, ceea ce trebuie sa fie emisa de un organ abilitat legal. In cazul in speta cred ca o SCOALA DE ARTE ori un „curs” atestat de Camera de Comert ori AJOFM ori ceva similar. Din punct de vedere fiscal e cam acelasi lucru si nu prea, cel putin din punct de vedere al justificarii unor cheltuieli aferente veniturilor obtinute stiut fiind ca in cazul Dvs. este posibil ca anumite cheltuieli ce pina acum au fost domestice-casnice, vor putea fi justificate ca aferente produselor realizate si deci deductibile din punct de vedere fiscal in situatia impozitarii pe venit, in situatia regimului pe impozitare pe trasnse de venit chiar nu are importanta.

  41. Buna ziua!
    Sunt ca profesie merchendaiser fara contranct d munca. si mi sa cerut sa mi se faca persoana fizica autorizata.vreau sa inteleg si io ce avntaje si dezavantaje sunt. va multumesc mult.

  42. avantaje sunt ca platesti numai 16% la venituri. dezavantaje – trebuie sa faci contract cu casa de pensii si casa de sanatate separat si sa platesti la ei.

  43. buna ziua!
    ma numesc gina ……..am terminat facultatea de stiinte economice specializarea contabilitate si informatica de gestiune ……..as dori sa stiu in ce conditii pot sa deschid o firma de contabilitate numai cu diploma de economist licentiat si fara sa fiu membru ceccar ………se poate acum proceda asa ? stiti ceva daca s au mai facut modificari in privinta asta? va rog sa mi raspundeti pe mailul [email protected]
    multumesc!

  44. Buna , Ma numesc Vasile , am o rugaminte la dvs. .Am o firma , la care sunt asociat unic , administrator si in acelasi timp si angajat cu carte de munca..Va rog sa-mi spuneti daca pot devenii PFA , pentru a-mi practica meseria,pentru care detin mai multe calificari de perfectionare , ramanand mai departe angajat in firma . Va multumesc!

  45. doresc sa deschid intro piata, o carmangerie.ce credeti ca ar fi mai potrivit.un pfa,sau srl.in conditiile in care eu preiau marfa,eu transez carnea,eu o aranjez la vitrina.problema e ca mi-ar trebui o vanzatoare.sotia cu care sant in concubinaj,si avem si un copil o pot angaja .daca ar fii mai bun pfa-ul ,acesta cum ar trebui sa fie .la norma,sau la venit.va multumesc foarte mult

  46. Buna ziua! sunt angajata la o firma cu un salariu destul de mic 1100 net si am inceput sa calculez ce venit voi avea in momentul in care voi deveni mama si atunci am stat si m-am gandit sa-mi fac un PFA ; pe langa salariul de la locul de munca as mai avea inca unul de la PFA. intrebarea mea este daca merge asa cum m-am gandit, daca este legal si la un salariu de 3000 ron net cat la suta ar trebui sa platesc taxe si impozite pt PFA
    Multumesc!

  47. @oana – nu stiu ce sa zic. intreaba la primarie la tine la serviciul care se ocupa cu indemnizatiile de crestere a copilului, pentru ca este mai complicat.

  48. Salut la toata lumea.Eu am o mica nelamurire …
    Prietena mea acum lucreaza ca pfa.Are un venit de cca 3400 de ron (34.000.000lei vechi).deci intr-un an castiga 40800 de ron.Cat ar trebui sa plateasca impozitele la stat si la sanatate?Din calculele care le-a facut ea ii vin ca trebuie sa plateasca 26900 pe an numai la sanatate … e posibil asa ceva?Mie unul mi se pare o nebunie.Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!