tva – achizitii

0
194

Societatea noastra este inregistrata ca platitoare de taxa pe valoare adaugata. Achizitioneaza de la un hipermarket, pe baza de bon fiscal, articole de papetarie si birotica in valoare de 150 lei (RON) inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Se poate deduce taxa pe valoare adaugata inscrisa in bonul fiscal? – preluare capital.ro
Articol de Lia Secareanu, sef departament consultanta financiara si audit, Contexpert Consulting

Potrivit Codului fiscal, pentru a se putea deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor livrate sau care urmeaza sa ii fie livrate de catre o persoana impozabila inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, orice persoana impozabila trebuie sa justifice dreptul de deducere a taxei cu factura fiscala.

Aceasta trebuie sa fie emisa pe numele persoanei si trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii: seria si numarul facturii, data emiterii facturii, numele, adresa si codul de identificare fiscala ale persoanei care emite factura si ale beneficiarului de bunuri sau servicii, denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate, pretul unitar fara taxa pe valoarea adaugata si baza de impozitare pentru fiecare cota sau scutire, cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata sau mentiunile: scutit cu drept de deducere, scutit fara drept de deducere, neimpozabil, supus regulilor speciale, dupa caz, suma taxei pe valoarea adaugata de plata, pentru operatiunile taxabile.

Prin normele de aplicare a Codului fiscal, se prevad si situatiile in care se poate folosi un alt document pentru a justifica dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata. Potrivit acestora, deducerea taxei pe valoarea adaugata trebuie justificata cu factura fiscala si/sau cu alte documente specifice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, cu modificarile ulterioare, sau prin ordine ale ministrului finantelor publice emise in baza Hotararii Guvernului nr. 831/1997, cu modificarile ulterioare.

De asemenea, conform normelor, pentru carburantii auto achizitionati taxa pe valoarea adaugata poate fi justificata cu bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului. Pentru achizitiile de bunuri supuse accizelor, pentru care prin lege se prevede utilizarea facturii fiscale speciale, documentul legal de deducere a taxei pe valoarea adaugata este exemplarul original al facturii fiscale speciale utilizate pentru circulatia acestor produse. Facturile fiscale sau alte documente legale emise pe numele salariatilor unei persoane impozabile aflati in deplasare in interesul serviciului, pentru transport sau cazarea in hoteluri sau alte unitati similare, sunt documente legale de deducere a taxei pe valoarea adaugata, insotite de decontul de deplasare.

In afara de aceste prevederi, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, potrivit Ordinului nr. 1714/2005 privind aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, cu modificarile si completarile uterioare, bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale, cu anumite exceptii, vor fi folosite numai ca documente de inregistrare a platilor in Registrul de casa.

Fac exceptie de la aceasta regula, in sensul ca stau la baza inregistrarilor in contabilitate a cheltuielilor, urmatoarele bonuri fiscale:

• bonul fiscal utilizat pentru justificarea taxei pe valoarea adaugata aferente carburantilor auto achizitionati in vederea desfasurarii activitatii, daca este stampilat si are inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului;
• bonul fiscal emis de aparatul de marcat fiscal utilizat in activitatea de taximetrie, in conformitate cu prevederile Legii nr. 38/ 2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, cu modificarile si completarile ulterioare;
• bonul fiscal insotit de documentul care atesta plata prin cardurile bancare ale societatilor comerciale; • bonul fiscal a carui valoare totala este de pana la suma de 100 lei (RON) inclusiv, daca este stampilat si are inscrise denumirea cumparatorului, codul unic de inregistrare al acestuia sau codul numeric, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente.

Pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor agentii economici vor solicita furnizorilor de bunuri sau de servicii sa emita factura fiscala in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal,

In concluzie, in cazul prezentat de dumneavoastra, in lipsa facturii, nu numai ca nu se poate deduce taxa pe valoarea adaugata, dar nici cheltuiala cu acele materiale nu va fi o cheltuiala deductibila.

Articolul precedentpfa – mijloace fixe
Articolul următorresurse pentru cei ce vor sa sustina examenul de consultant fiscal

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.