reglementari cu privire la tva

1
274
Colectarea si rambursarea TVA se imbunatatesc
Articol de Liliana Bolan, Consultant B&B Expert Com
Epopeea TVA a inceput. si aceasta in plin scandal european privind rambursarile frauduloase de TVA. Se vorbeste de retele de crima organizata, de caruselul TVA sau de masuri speciale care sa asigure un control mai bun in ceea ce priveste colectarea si rambursarea TVA. In acest context turbulent, Romania se pregateste pentru introducerea noilor reglementari in domeniu, care vor fi aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2007.

Primele masuri au in vedere atribuirea codului de intregistrare fiscala in scop de TVA si clarificarea aspectelor privind domiciliul fiscal. Nu intamplator, se acorda o atentie deosebita domiciliului fiscal, cunoscandu-se faptul ca – in multe situatii de rambursari de TVA – sunt implicate entitati fantoma, adica entitati care nu pot fi gasite la sediul declarat.

Noile norme prevad proceduri distincte pentru persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, persoanele care exercita profesii liberale precum si pentru enitatile fara personalitate juridica (asociatii familiale, asocierile in participatiune, alte asocieri).

Persoane juridice inregistrate ca platitori de TVA pana la data de 1 noiembrie 2006 vor fi trecute din oficiu in evidenta persoanelor juridice impozabile, inregistrate in scop de TVA. Exceptie fac contribuabilii inscrisi in evidenta speciala si contribuabilii inactivi. Datorita schimbarii prefixului din “R” in “RO”, contribuabilii vor primi, dupa trecerea in noile evidente, un certificat de inregistrare in scopuri de TVA care va cuprinde noua codificare (codul unic de inregistrare precedat de prefixul “RO”).

In perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2006, inregistrarea noilor contribuabili se va face conform prevederilor legale aplicabile la acea data (cele aflate deja in vigoare), urmand sa primeasca certificatul de inregistrare fiscala in scop de TVA in forma actualizata.

In ceea ce priveste persoanele fizice autorizate sau cele care exercita profesii libere, acestea vor trebui ca, in perioada urmatoare, sa se alinieze noilor prevederi in ceea ce priveste domiciliul fiscal. Astfel, conform noilor prevederi introduse prin OG nr. 35/2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, domiciliul fiscal in cazul acestor persoane este sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala. Pana acum, domiciliul fiscal era domiciliul persoanei fizice. Alinierea la noile prevederi trebuie sa se faca pana cel tarziu la 1 ianuarie 2007, cand aceste prevederi vor intra in vigoare, conform legii. Simultan cu declararea noului domiciliu fiscal sau reconfirmarea celui existent, se va face si preschimbarea certificatului de inregistrare fiscala. In caz ca nu au cunostina de aceasta obligatie, organul fiscal isi va face datoria si le va comunica acest lucru pana la sfarsitul lunii septembrie. Contribuabilii persoane fizice vor depune o Declaratie de mentiuni in care vor completa datele privind domiciliul fiscal in conformitate cu noile prevederi. Legea nu prevede un termen de depunere a declaratiei, dar contribuabilii trebuie sa tina seama de faptul ca termenul de eliberare al noului certificat este de 15 zile, in conditiile in care nu apar neconcordante, caz in care acest termen se poate prelungi. Organul fiscal are posibilitatea respingerii cererii de inregistrare fiscala, in situatia in care contribuabilul nu clarifica neconcordantele semnalate.

In perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2006, inregistrarea noilor contribuabili – persoane fizice independente sau care exercita profesii liberale – se va face conform prevederilor legale aplicabile la acea data (cele aflate deja in vigoare). Acestia au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data obtinerii certificatului de la Registrul Comertului, sa se prezinte la organul fiscal competent si sa solicite eliberarea codului de inregistrare fiscala.

O procedura similara cu cea aplicabila persoanelor fizice autorizate sau care exercita profesii libere va fi aplicabila si entitatilor fara personalitate juridica (asocierilor).

Persoanele fizice sau juridice inregistrate la Registrul Comertului si care sunt persoane impozabile in scopuri de TVA, pe masura ce vor solicita preschimbarea certificatului de inmatriculare, ca urmare a unor modificari ce tin de denumire sau sediu social, vor primi acest ceritificat actualizat si din punctul de vedere al atributului fiscal (“RO”).

Contribuabilii au, in continuare, obligatia de a mentiona, pe facturi, scrisori, oferte, comenzi sau pe orice alte documente emise, codul de identificare fiscala propriu. Incepand cu 1 ianuarie 2007, codul va fi trecut in forma actualizata, respectiv cu atributul fiscal “RO” in loc de “R”.

Nerespectarea acestei obligatii reprezinta contraventie si va fi sanctionata cu amenda de la 50 lei (RON) la 1.500 lei (RON), pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 500 lei (RON) la 10.000 lei (RON), pentru persoanele juridice.

Doua ordine pentru TVA

Ordinul nr. 901/2006 (publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 703 din 16/08/2006)

privind aprobarea Procedurii de modificare a codului de inregistrare in scopuri de TVA pentru persoanele juridice inregistrate ca platitori de TVA si a modelului si continutului formularelor “Notificare” si “Certificat de inregistrare in scopuri de TVA”

Ordinul nr. 1.346/2006 (publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 744 din 31/08/2006)

se refera la Procedurile de atribuire a codului de inregistrare fiscala pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, a Procedurii de modificare a domiciliului fiscal pentru asocierile si alte entitati fara personalitate juridica

Articolul precedentvanzare marfuri sub pret
Articolul următorun nou forum de conta

1 COMENTARIU

  1. AS DORI SA AFLU CE DECLARATIE TREBUIE SA COMPLETEZE AGENTII DE ASIGURARI PENSII PRIVATE PILONULII- 020 SAU 070 SI CE OBLGATII AU IN CONTINUARE IN RELATIILE CU SECTIA FINANCIARA. SE PLATESTE TVA IN ACEST CAZ? VA MULTUMESC! ASTEPT RASPUNS LA MAIL:[email protected]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.