AcasăVen-CheltImpunerea castigului din transferul titlurilor de valoare

Impunerea castigului din transferul titlurilor de valoare

În cazul câştigului din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, cota de impunere este de 1%, impozitul reţinut constituind plată anticipată în contul impozitului anual datorat.

Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului reprezentând plată anticipată revine intermediarilor, societăţilor de administrare a investiţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii sau altor plătitori de venit, după caz, la fiecare tranzacţie. Impozitul calculat şi reţinut la sursă se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Pentru tranzacţiile din anul fiscal contribuabilul are obligaţia depunerii formularului 200 „Declaraţie privind veniturile realizate” – până la data de 25 mai a anului următor obţinerii veniturilor. Impozitul anual datorat se stabileşte de către contribuabil astfel:
1. prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului net anual al fiecărui contribuabil, pentru titlurile de valoare înstrăinate sau răscumpărate, în cazul titlurilor de participare la fonduri deschise de investiţii, începând cu data de 1 ianuarie 2007, într-o perioada mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;
2. prin aplicarea cotei de 1% asupra câştigului net anual al fiecărui contribuabil, pentru titlurile de valoare înstrăinate sau răscumpărate, în cazul titlurilor de participare la fonduri deschise de investiţii, începând cu data de 1 ianuarie 2007, într-o perioadă mai mare de 365 de zile de la data dobândirii.

Important! În perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 inclusiv, câştigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, au fost venituri neimpozabile.

Persoanele fizice care au obţinut astfel de venituri în anul 2009 nu au obligaţia depunerii formularului 200 „Declaraţie privind veniturile realizate”- până la data de 15 mai 2010.

Persoanele juridice – intermediarii – au obligaţia depunerii la organul fiscal în raza căruia sunt înregistrate formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă”, pe beneficiari de venit – până la 28 februarie a anului următor, reţinerii impozitului. Pentru anul 2009, aceste venituri fiind neimpozabile, nu există obligativitatea depunerii acestui formular.

Începând cu 1 ianuarie 2010, aceste câştiguri sunt impozabile şi se supun regulilor prezentate mai sus.

sursa – finantevalcea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!