AcasăSalarizareTichete cadou oferite de angajator - regimul fiscal aplicabil

Tichete cadou oferite de angajator – regimul fiscal aplicabil

Societăţile comerciale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, instituţiile din sectorul bugetar, unităţile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum şi persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă.

Tichetele cadou se procură de către angajatori de la unităţi emitente şi se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale.

Pentru a se înţelege regimul fiscal al tichetelor cadou oferite de angajatori salariaţilor, se are în vedere definirea veniturilor din salarii conform art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi pct. 70 din Normele metodologice de aplicare aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora “sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, denumirea veniturilor ori de forma sub care se acordă.”

La stabilirea veniturilor impozabile din salarii se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi cadourile primite cu diferite ocazii, cu excepţia celor menţionate la art. 55 alin. 4 lit. a din Codul Fiscal ca fiind neimpozabile, în înţelesul impozitului pe venit. Astfel sunt menţionate ca venituri neimpozabile veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă. Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele menţionate mai sus, nu depăşeşte 150 lei. Acest plafon se aplică atât darurilor constând în bunuri, cât şi celor în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.

În conformitate cu reglementările prezentate se înţelege că nu este impozabilă valoarea tichetelor cadou oferite copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, până la limita maximă de 150 de lei pentru fiecare persoană. Suma care depăşeşte această limită, precum şi valoarea tichetelor cadou acordate salariaţilor cu alte ocazii decât cele menţionate mai sus reprezintă avantaje şi se impozitează potrivit prevederilor art. 57 din Codul Fiscal.

Baza legală:
– Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă;
– Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
– Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare.

Cu multumiri – sursa – finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

2 COMENTARII

  1. Tichetele cadou sunt din ce in ce mai folosite in Romania, este de apreciat faptul ca cineva se ocupa de promovarea acestora si informeaza corect populatia in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura