AcasăReglementari contabileMF - proiect nou de Ordin pentru reglementarea unor aspecte contabile. Află...

MF – proiect nou de Ordin pentru reglementarea unor aspecte contabile. Află de aici modificările!

Pentru contabilitate și salarizare recomandăm NextUp

Recent, pe site-ul oficial al MF a fost postat – Proiectul de Ordin privind reglementarea unor aspecte contabile (TEXTUL INTEGRAL LA FINAL ARTICOL). Conform Referatului de aprobare – iata modficarile ce se doresc a se realiza:

Situația actuală

● referitor la contabilizarea de către entități a sumelor primite ca urmare a distribuirii parțiale a dividendelor în cursul exercițiului financiar

În ceea ce privește dividendele repartizate trimestrial, potrivit legii, reglementările contabile în vigoare prevăd doar modul de contabilizare a acestora de către entitățile care repartizează dividende, nu și de către entitățile care primesc sumele respective.

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

● referitor la întreruperea capitalizării costurilor îndatorării

Sub aspectul capitalizării costurilor îndatorării, Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, cuprind prevederi cu privire la data începerii, respectiv încetării capitalizării costurilor îndatorării, fără a exista vreo precizare care să stabilească condițiile de întrerupere a capitalizării costurilor îndatorării.

● referitor la natura contabilă a sumelor primite în avans de la clienți

Sub aspectul sumelor menționate, prevederi explicite se regăsesc în funcțiunea conturilor 419 „Clienți – creditori” și 472 „Venituri înregistrate în avans”, și în mai mică măsură în reglementările contabile propriu-zise.

● referitor la contabilizarea contractelor de licență a proprietății intelectuale

Reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, nu cuprind prevederi explicite cu privire la tratamentul contabil aplicabil în cazul în care o entitate acordă unui client dreptul de a utiliza proprietatea sa intelectuală, respectiv la modalitatea de recunoaștere a veniturilor corespunzătoare licenței astfel acordate.

● referitor la păstrarea statelor de salarii

Până la emiterea Legii nr. 195/2022 pentru completarea art. 25 din Legea contabilității nr. 82/1991, atât legea contabilității, cât și reglementările emise în aplicarea acesteia prevedeau o durată de păstrare a statelor de salarii de 50 ani. Prin Legea nr. 195/2022 prevederile referitoare la păstrarea statelor de salarii au fost completate în sensul că „Începând cu data de 1 ianuarie 2023, statele de salarii pentru care angajatorul are o declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale sau pentru care angajatorul are obligaţia legală de a depune declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se păstrează timp de 5 ani” (art. 25 alin. (1 indice 1) din legea contabilității)

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI

Aspecte propuse a se reglementa

● referitor la contabilizarea de către entități a sumelor primite ca urmare a distribuirii parțiale a dividendelor în cursul exercițiului financiar

În concordanță cu modul de contabilizare de către entitățile care au optat, potrivit legii, să repartizeze dividende în cursul exerciţiului financiar, și anume pe seama creanțelor (contul 463 „Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar”), se propune ca entitățile care primesc asemenea sume să le recunoască drept datorie (contul 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”).

● referitor la întreruperea capitalizării costurilor îndatorării

Prin prezentul proiect se propune completarea Reglementărilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, în sensul menționării condițiilor în care entitatea întrerupe capitalizarea costurilor îndatorării, și anume atunci când aceasta nu lucrează efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricaţie.

● referitor la natura contabilă a sumelor primite în avans de la clienți

Prin proiectul de ordin se propune completarea reglementărilor contabile cu prevederi prin care se clarifică situația în care aceste sume reprezintă datorii (contabilizate în contul 419 „Clienți – creditori”), respectiv venituri înregistrate în avans (contabilizate în contul 472 „Venituri înregistrate în avans”).

● referitor la contabilizarea contractelor de licență a proprietății intelectuale

Prin proiectul de ordin se propune completarea reglementărilor contabile cu prevederi explicite cu privire la tratamentul contabil aplicabil atunci când o entitate acordă unui client dreptul de a utiliza proprietatea sa intelectuală. Astfel, modalitatea în care aceasta recunoaște veniturile corespunzătoare este determinată de prevederile contractuale.

● referitor la păstrarea statelor de salarii

Ca o consecință a prevederilor Legii nr. 195/2022 pentru completarea art. 25 din Legea contabilității nr. 82/1991, se propune modificarea cerințelor cuprinse în reglementările contabile în vigoare, care prevăd durata de păstrare a statelor de salarii, astfel încât acestea să respecte prevederile legii menționate.

● alte aspecte – se referă la anumite corelări sau clarificări ale unor prevederi cuprinse în reglementările contabile în vigoare (de exemplu, clarificarea condițiilor de capitalizare a cheltuielilor efectuate pentru obținerea autorizațiilor sau exemplificarea indicatorilor care indică faptul că o entitate acționează în nume propriu), precum și la detalierea unor conturi cuprinse în planul de conturi aplicabil operatorilor economici, respectiv persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Amintim, în ceea ce privește conturile propuse a se introduce în planul de conturi aplicabil operatorilor economici, pe cele corespunzătoare veniturilor din impozitul pe profit rezultat din decontările între membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, respectiv cheltuielilor cu impozitul pe profit rezultat din decontările între membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.

🎯 PENTRU A DESCARCA PROIECTUL MF 🎯 – CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
" Pentru contabilitate și salarizare - recomandăm NextUp " Recent, pe site-ul oficial al MF a fost postat - Proiectul de Ordin privind reglementarea unor aspecte contabile (TEXTUL INTEGRAL LA FINAL ARTICOL). Conform Referatului de aprobare - iata modficarile ce...MF - proiect nou de Ordin pentru reglementarea unor aspecte contabile. Află de aici modificările!
error: Conținutul este protejat !!