AcasăCodul munciiMUNCĂ - cele mai importante măsuri aprobate de Guvern (salariu minim 2022,...

MUNCĂ – cele mai importante măsuri aprobate de Guvern (salariu minim 2022, sancțiuni muncă subdeclarată, NOU – răspunderea contractantului)

Potrivit unui comunicat recent al Guvernului iata cele mai importante măsuri aprobate de Guvern în ședințele de sâmbătă, 2 octombrie, și luni, 4 octombrie, sunt în domeniul muncă și protecție socială.

👉 Hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

– În urma consultărilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, Guvernul a decis majorarea salariului minim.
– Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va crește de la 2.300 de lei la 2.550 lei lunar.
– Reprezintă o creștere brută de 10,9 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 250 de lei în sumă brută. În valoare netă, salariul va crește cu 10%, respectiv cu 138 de lei.
– Conform datelor comunicate de Inspecția Muncii, în prezent sunt circa 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

👉 HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție social pentru consumatorul vulnerabil de energie

– Au fost stabilite detaliile mecanismului de punere în aplicare a măsurilor prin care persoanele cu venituri mici sunt sprijinite să-și achite facturile la încălzire.
– Aceste subvenții se vor acorda începând cu 1 noiembrie 2021 pe toată perioada sezonului rece.

👉 OUG privind reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații ale căror activități sunt afectate de pandemia COVID-19

– De această formă de sprijin vor beneficia aproximativ 50.000 de persoane.
– Impactul bugetar total calculat pentru două luni este de 238,4 milioane lei.
– Șomajul tehnic a fost una dintre primele măsuri pe care Guvernul le-a adoptat anul trecut, la începutul pandemiei, pentru a proteja angajații și angajatorii.
– Au fost salvate 1,2 milioane de locuri de muncă, printr-o investiție de 4,85 miliarde de lei, în cursul stării de urgență și de alertă, până la 30 iunie, termenul până la care s-a aplicat șomajul tehnic.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

👉 OUG privind acordarea de zile libere părinților în cazul suspendării cursurilor elevilor cu vârsta de până la 12 ani

– Este aceeași formulă aplicată în perioada stării de urgență: plata a 75% din venitul mediu brut, dar nu mai putin de 2.500 de lei, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă.
– Număr estimate al beneficiarilor este de 20.000.
– Pentru anul 2021 se estimează o cheltuială de 150 milioane lei, iar pentru 2022 de 300 milioane lei.
– De la începutul pandemiei, s-au plătit peste 90 de milioane de lei pentru indemnizațiile acordate părinților, și peste 34.000 de părinți au beneficiat de acest tip de sprijin.

💡 Model declarație pe propria răspundere (anexa nr. 7, indice 1) – conform Ordin MS/CNAS nr. 1898/855/2021 💡 – click aici

👉 OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii

– Guvernul introduce măsuri pentru combaterea fenomenului cunoscut sub denumirea de ”muncă la gri”, care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contract de muncă cu timp parțial, ci și în acordarea în fapt de către angajator a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar-contabile, așa numitul ”salariu în plic”.
– Va fi definită, combătură și sancționată ”munca subdeclarată”.
– Va fi redefinită și sancționată munca nedeclarată prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial
– Va fi reglementată contravenția de acordare a unor drepturi salariale net mai mari decât cele constituite și evidențiate în statele de plată ale salariaților.
– Va fi reglementată, în cadrul lanţurilor de subcontractare, răspunderea contractantului căruia întreprinderea angajatoare îi este subcontractant direct, în solidar cu aceasta sau în locul său, pentru drepturile salariale nete restante datorate salariaților de către subcontractant.

💡 Supravegherea sănătății lucrătorilor – care sunt obligațiile angajatorilor (precizări ITM 2021) 💡 – click aici

👉 OUG pentru modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID – 19

– Va putea fi pusă în aplicare plata pensiei de urmaș, a ajutorului de deces și a sprijinului acordat familiilor cadrelor medicale care și-au pierdut viața în efortul de combatere a COVID-19.
– Pensia de urmaş se acordă până la împlinirea vârstei de 16 ani sau, pînă la terminarea studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, dar nu mai mult de 26 de ani, respectiv pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 ani; Cuantumul pensiei de urmaș este de 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical la data decesului indiferent de numărul urmașilor îndreptățiți.
– Soţul supravieţuitor beneficiază de pensia de urmaş, pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de legislația proprie fiecărui sistem de pensii, dacă nu se recăsătoreşte.
– În ceea ce privește ajutorul lunar acordat părinților, proiectul de act normativ prevede că acesta se plătește doar în cazurile în care nu există urmaşi, iar persoana decedată era singurul susţinător al părinţilor săi. În această situație, ambii părinți beneficiază de acest tip de ajutor în cuantum lunar de 50% din nivelul pensiei de urmaș.

💡 Perioada de probă vs. verificarea prealabilă a aptitudinilor – informații oficiale de la ITM (2021) 💡 – click aici

👉 Hotărâre de Guvern privind acordarea de ajutoare de urgență

Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență de câte 5.000 de lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor care și-au pierdut viața în urma incendiului produs la secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Potrivit unui comunicat recent al Guvernului - iata cele mai importante măsuri aprobate de Guvern în ședințele de sâmbătă, 2 octombrie, și luni, 4 octombrie, sunt în domeniul muncă și protecție socială. 👉 Hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...MUNCĂ - cele mai importante măsuri aprobate de Guvern (salariu minim 2022, sancțiuni muncă subdeclarată, NOU - răspunderea contractantului)
error: Conținutul este protejat !!