AcasăCodul munciiPrincipalele modificări ale OUG nr. 132/2020 - aduse de Legea nr. 58/2021...

Principalele modificări ale OUG nr. 132/2020 – aduse de Legea nr. 58/2021 (precizări oficiale noi de la ITM)

Avand in vedere ca, în Monitorul Oficial nr. 345/05.04.2021, a fost publicată Legea nr. 58/2021TEXT INTEGRAL AICI – care prevede noi modificări la programul de muncă redus, aşa numitul model Kurzarbeit, reglementat prin OUG 132/2020, ITM-urile vin cu noi precizari.

Potrivit legii angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă pe durata stării de urgență, alertă sau asediu, precum și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade.

💡 UTIL – Legea nr. 58/2021 – modificări legislative ”KURZARBEIT” (precizări oficiale ITM) 💡 – click aici

👉 În unitățile în care există sindicate sau sunt aleși reprezentanți ai salariaților, decizia privind reducerea timpului de muncă se ia de către angajator cu acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv sau al reprezentanților salariaților. În situația în care la nivelul unității nu există sindicate sau reprezentanți ai salariaților angajatorul are obligația informării salariaților.

Angajatorul poate modifica programul de muncă ori de câte ori este necesar, cu obligaţia de a justifica o astfel de modificare în condițiile legii.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii. Măsura se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal.

Decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile şi drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puţin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii.

🎯 Prin excepţie, comunicarea către salariat se face cu cel puţin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii, în cazul în care intervine o modificare a programului de lucru determinată de o creştere a activităţii angajatorului care necesită suplimentarea personalului sau în cazul în care se impune înlocuirea unui salariat care se află în imposibilitatea de a presta activitate conform programului său de lucru.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

📌 O altă modificare importantă ține de calculul indemnizației, astfel pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. Angajatorii pot suplimenta fără ca această diferenţă să poată fi decontată.

De reținut! Salariaţii afectaţi de această măsură nu pot efectua muncă suplimentară la acelaşi angajator.

💡 OUG nr. 26/2021 – modificarea și completarea OUG nr. 111/2010 (majorarea stimulentului de inserție la 1.500 lei) 💡 – click aici

🔍 Deși pe perioada de aplicabilitate a acestei măsuri este interzisă, în continuare, angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, există și excepții, angajările fiind permise pentru a înlocui salariați al căror contract individual de muncă încetează în condițiile art.56 (încetare de drept), 61(concediere pentru motive care țin de persoana salariatului) și 81(demisie) din Legea nr.53/2003 -Codul Muncii .

Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj

🌲 Modificări aduse Legii Contabilității nr. 82/1991, de OUG nr.13/2021 – tabel comparativ oficial ANAF 🌲 – click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Avand in vedere ca, în Monitorul Oficial nr. 345/05.04.2021, a fost publicată Legea nr. 58/2021 - TEXT INTEGRAL AICI - care prevede noi modificări la programul de muncă redus, aşa numitul model Kurzarbeit, reglementat prin OUG 132/2020, ITM-urile vin cu noi precizari. Potrivit legii...Principalele modificări ale OUG nr. 132/2020 - aduse de Legea nr. 58/2021 (precizări oficiale noi de la ITM)
error: Conținutul este protejat !!