ITM (oficial 2021) – precizări privind suspendarea contractelor de muncă

0
1793

In contextul actual generat de situatia pandemica este extrem de important, ca cele doua parti participante (angajatori si angajati) în derularea raporturilor de muncă să aibă în vedere ca acestea se realizează în condițiile prevăzute de Codul muncii și de celelalte acte normative specifice.

💡 Legislația în vigoare oferă o varietate de mecanisme pentru modificarea sau suspendarea raporturilor de muncă. Alegerea măsurilor concrete în această situație de criză va trebui făcută în funcție de fiecare caz în parte, raportat la situația reală a angajatorului și a salariaților vizați.

🔍 Suspendarea contractului individual de munca este situatia cea mai frecventa pe piata muncii cu care se confrunta angajatorii si salariatii, situatie generata de actuala pandemie.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

🎯 Așa cum prevede art. 49 din Codul Muncii suspendarea contractului individual de muncă poate interveni : de drept, prin acordul părților sau prin actul unilateral al uneia dintre părți.

✋ În ceea ce privește suspendarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, sunt aplicabile dispozițiile art. 52 din Codul muncii care stabilesc situațiile și condițiile în care angajatorul poate dispune suspendarea contractului individual de muncă al salariatului.

Ceea ce prezintă importanță în contextul actualei situații economice și sociale este suspendarea în temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar, adică șomajul tehnic.

🔍 Potrivit art. 49 din Codul Muncii, în cazul suspendării contractului individual de muncă, se suspendă toate termenele care au legatură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

🎯 Astfel, modificarea salariului minim brut pe economie din acest an nu se operează în cazul salariaților care au contractele de muncă suspendate. Această operație se va efectua numai la data încetării suspendării contractului individual de munca și reluării efective a activității salariatului.

Important !

Referitor la transmiterea datelor, precizăm că fișierul RVS generat din aplicația Revisal nu contine istoricul operațiunilor asupra unui contract,daca acestea nu sunt transmise separate, ci doar ultima operațiune efectuată de către operator asupra acestuia. De exemplu, dacă fișierul nu a fost transmis după efectuarea suspendării contractului ci abia după încetarea acesteia, în baza de date ReGES ajunge doar încetarea suspendării ( adica, ultima operatiune), fără perioada de suspendare și temeiul legal. Acest lucru este valabil și în situația în care se operează mai multe modificări ale contractului și se face o singură transmitere.

💡 Prin urmare, pentru ca în baza de date ReGES să se regăsească istoricul operațiunilor asupra unui contract individual de munca este necesar ca după fiecare operațiune asupra contractului să fie efectuată transmiterea acesteia.

Care sunt modificările aduse Declarației 112 – de către OMF nr. 203/2021 (precizări oficiale) ✅ – CLICK AICI

Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj

REVEDEȚI PREZENTAREA
Revisal/Reges
Articolul precedentGhid privind rezidența fiscală a persoanelor fizice – material oficial ANAF (2021)
Articolul următorModificări aduse Codului Fiscal de OUG nr. 13/2021 – la „Titlul VII -Taxa pe valoare adăugată” (tabel comparativ oficial ANAF)
In contextul actual generat de situatia pandemica este extrem de important, ca cele doua parti participante (angajatori si angajati) în derularea raporturilor de muncă să aibă în vedere ca acestea se realizează în condițiile prevăzute de Codul muncii și de celelalte acte normative specifice. 💡...itm-oficial-2021-precizari-privind-suspendarea-contractelor-de-munca

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.