AcasăCodul munciiITM - verificări la beneficiarii care prestează munca necalificata cu zilieri (plus...

ITM – verificări la beneficiarii care prestează munca necalificata cu zilieri (plus alte informații utile)

În perioada 14 – 19 septembrie 2020 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M.-urilor au desfășurat o amplă acțiune de informare și control la beneficiarii de pe raza fiecarui județ, care prestează muncă necalificată cu caracter ocazional, în domeniile prevăzute expres de Legea nr. 52 / 2011 – privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Acțiunea s-a desfășurat de altfel la nivel național, fiind parte din Programul Cadru de acțiuni al Inspecției Muncii, pentru anul 2020.

Inspectorii de muncă au verificat cu precădere modul în care sunt respectate dispozițiile legale în ceea ce privește raportul de muncă creat între beneficiar și zilier.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

S-a urmărit prin aceasta, creșterea gradului de conștientizare a beneficiarilor și a zilierilor, în ceea ce privește importanța respectării duratei timpului de muncă, a obligației de plată a muncii prestate de zilier, a folosirii muncii cu zilieri doar în domeniile expres prevăzute de actul normativ și nu în ultimul rând a evidențierii zilierilor prin înregistrarea în registrul electronic de zilieri.

Paralel, s-a realizat și informarea beneficiarilor, dat fiind elementul de noutate cu privire la înregistrarea zilierilor, respectiv utilizarea, ca modalitate exclusivă de înregistrare, a registrului electronic de zilieri, începând cu data de 25 iulie 2020.

ITM reaminteste celor interesați, că pot avea calitate de beneficiar a muncii prestate de zilieri, următoarele entități: persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală și întreprinderea familială.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Totodată, pot desfășura activități necalificate cu caracter ocazional (în regim zilier), atât cetățenii români cât și cetățenii străini care posedă capacitate de muncă.

În ceea ce privește lucrătorii minori cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, aceștia pot desfășura numai activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este pusă în pericol starea de sănătate.

Minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot desfăşura activitate ca zilieri numai cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

ITM subliniaza și de acestă dată, că încălcarea dispozițiilor legale în materie constituie contravenție, amenzile fiind cuprinse între 6000 lei și 20.000 lei.

Sursa (cu multumiri) – Biroul de Presă al ITM Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
În perioada 14 – 19 septembrie 2020 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M.-urilor au desfășurat o amplă acțiune de informare și control la beneficiarii de pe raza fiecarui județ, care prestează muncă necalificată cu caracter ocazional, în domeniile prevăzute expres de Legea nr. 52...ITM - verificări la beneficiarii care prestează munca necalificata cu zilieri (plus alte informații utile)
error: Conținutul este protejat !!