AcasăReglementari contabileÎntreruperea termenului de prescripție - contribuabil fără bunuri și venituri urmăribile

Întreruperea termenului de prescripție – contribuabil fără bunuri și venituri urmăribile

Intrebare – Termenul de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită se întrerupe la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate, pentru un contribuabil fără bunuri şi venituri urmăribile?

Raspuns

Noul Cod de procedură fiscală reglementează că la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate pentru un contribuabil fără bunuri şi venituri urmăribile se întrerupe termenul de prescripţie a dreptului organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Cu privire la aplicabilitatea prevederilor noului Cod de procedură fiscală,legiuitorul a prevăzut că termenele în curs la data intrării în vigoare a noului cod de procedură fiscală se calculează după normele legale în vigoare la data când au început să curgă, iar cauzele de întrerupere sau suspendare a termenului de prescripţie se supun legii în vigoare la data la care acestea au intervenit.

Ca urmare, termenele în curs la data data intrării în vigoare a Noului Cod de procedură fiscală, cum este și termenul de prescripție a dreptului de a cere executarea silită se calculează după normele în vigoare la data la care au început să curgă. Deci, ori de câte ori prescripția a început să curgă sub imperiul vechii legi(OG nr.92/2003), sunt aplicabile regulile referitoare la această instituție juridică reglementată de vechea lege. Per a contrario, ori de câte ori prescripția a început să curgă sub imperiul noii legi(Legea nr.207/2017), prescripția se supune regulilor juridice instituite de noua lege.

În consecință, în situația în care procesul-verbal de declarare a stării de insolvabilitate a fost încheiat până la intrarea în vigoare a Legii nr.207/2015, adică până la data de 31 decembrie 2015, comunicarea acestuia nu are ca efect întreruperea prescripției dreptului de a cere executarea silită.

Însă, pentru cazurile în care procesul-verbal de declarare a stării de insolvabilitate a fost întocmit în perioada de aplicabilitate a Noului Cod de procedură fiscală, acesta are ca efect întreruperea termenului de prescripție a dreptului de a cere executarea silită.

Baza legala

– Legea nr 207 / 2015 articolul 217 lit.d) și art.347 al.2
– Ordonanta guvernului nr 92 / 2003 articolul 133

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 05.12.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Intrebare - Termenul de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită se întrerupe la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate, pentru un contribuabil fără bunuri şi venituri urmăribile? Raspuns Noul Cod de procedură fiscală reglementează că la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate pentru un contribuabil...Întreruperea termenului de prescripție - contribuabil fără bunuri și venituri urmăribile
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura