AcasăTVA - modificari si noutatiRambursare TVA rovinieta - pentru un operator de transport (persoană impozabilă stabilită...

Rambursare TVA rovinieta – pentru un operator de transport (persoană impozabilă stabilită în altă țară)

Intrebare – Un operator de transport, persoană impozabilă stabilită în Turcia, neînregistrată în scopuri de TVA şi care nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA în România, poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiei de roviniete pentru tranzitul efectuat în România?

Raspuns

Conform prevederilor din Codul fiscal, în condiţiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabilă neînregistrată şi care nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA în România, nestabilită pe teritoriul Uniunii Europene, poate solicita rambursarea taxei aferente importurilor şi achiziţiilor de bunuri/servicii efectuate în România, dacă, în conformitate cu legile ţării unde este stabilită, o persoană impozabilă stabilită în România ar avea acelaşi drept de rambursare în ceea ce priveşte TVA sau alte impozite/taxe similare aplicate în ţara respectivă, fapt dovedit prin existenţa unor acorduri/declaraţii de reciprocitate semnate de reprezentanţii autorităţilor competente din România şi din ţara solicitantului.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Având în vedere că rambursarea poate fi acordată numai pe bază de reciprocitate și că legislația din Turcia permite rambursarea TVA plătită în Turcia pentru achiziții de bunuri și servicii legate de participarea la târguri și expoziții, precum și pentru activități de transport, respectiv carburanți, piese de schimb, cheltuieli de întreținere și reparații, România rambursează persoanelor impozabile stabilite în Turcia care nu sunt înregistrate şi care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene, numai TVA aferentă achizițiilor de bunuri și servicii enumerate mai sus.

Prin urmare, un operator de transport persoană impozabilă stabilită în Turcia, neînregistrată în scopuri de TVA şi care nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA în România, nu poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiei de roviniete pentru tranzitul efectuat în România, întrucât rovinietele nu se regăsesc printre achizițiile de bunuri și servicii menționate în declarația de reciprocitate.

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul 302 alin. (1) lit. b)
– Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 74 alin. (18)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 03.09.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Intrebare - Un operator de transport, persoană impozabilă stabilită în Turcia, neînregistrată în scopuri de TVA şi care nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA în România, poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiei de roviniete pentru tranzitul...Rambursare TVA rovinieta - pentru un operator de transport (persoană impozabilă stabilită în altă țară)
error: Conținutul este protejat !!