AcasăCodul munciiOUG 43/2019 - clarificare facilitați fiscale în domeniul construcțiilor. Ce modificări a...

OUG 43/2019 – clarificare facilitați fiscale în domeniul construcțiilor. Ce modificări a adus noua ordonanță?

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 507 din 21.06.2019, a fost publicata Ordonanța de urgență a Guvernului României nr. 43 din 12 Iunie 2019TEXTUL INTEGRAL AICI – pentru modificarea și completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor măsuri în domeniul investițiilor, OUG ce aduce importante modificari la OUG 114/2018, in ceea ce priveste facilitatile pe sectorul constructii.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizari suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor). Speram sa va fie de folos.

✔ Au fost clarificate măsurile fiscale de sprijin a sectorului construcţiilor şi modul în care se determină cifra de afaceri pentru societăţile care beneficiază de sprijin.

✔ Au fost introduse 3 noi domenii de producere a materialelor de construcţii care pot beneficia de facilităţile fiscale: 2351 – Fabricarea cimentului; 2352 – Fabricarea varului şi ipsosului; 2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

✔ A fost detaliată şi modificată modalitatea de calcul a cifrei de afaceri luată ca referinţă la aplicarea facilităţilor fiscale. Astfel, pentru societăţile comerciale nou-înfiinţate, respectiv înregistrate la registrul comerţului începând cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru societăţile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat pe anul fiscal anterior. Pentru societăţile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecărui an care au avut o cifră de afaceri din activităţile menţionate la lit. a) realizată cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilităţile fiscale se vor acorda pe toată durata anului în curs, iar pentru societăţile comerciale existente la aceeaşi dată care nu realizează această limită minimă a cifrei de afaceri se va aplica principiul societăţilor comerciale nou-înfiinţate. Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă şi acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum şi alte activităţi auxiliare necesare activităţilor menţionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producţia realizată şi nefacturată.

IMPORTANT – Foaie de lucru (model actualizat 2019) – OPIS cu ce trebuie sa facă în fiecare lună/trimestru/an, un contabil – click aici

✔ Veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obţinut din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 30.000 lei nu va beneficia de facilităţi fiscale.

✔ Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, în vederea aplicării facilităţii fiscale, se va stabili prin ordin al preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, care se va publica pe site-ul instituţiei.

✔ Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

UTIL – Decizie desemnare persoană responsabilă REVISAL – model 2019 (oficial) – click aici


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

3 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    va rog sa-mi spuneti pentru un salariat al unei firme de constructii, part time cu 2 ore,1000 lei, functie de baza, fara alte contracte, pana la ce suma plateste societatea diferenta de contributii, pana la 3000, sau 2080(nefiind angajat pe o functie cu studii superioare)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 507 din 21.06.2019, a fost publicata Ordonanța de urgență a Guvernului României nr. 43 din 12 Iunie 2019 - TEXTUL INTEGRAL AICI - pentru modificarea și completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor măsuri în domeniul...OUG 43/2019 - clarificare facilitați fiscale în domeniul construcțiilor. Ce modificări a adus noua ordonanță?
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura