Precizări noi ANAF – privind munca prestată de zilieri (util)

0
507

Prin OUG nr. 26/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative – publicată în Monitorul Oficial nr. 309/19.04.2019 – a fost modificată Legea 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Principalele prevederi:

1. La data de 20 decembrie 2019 se înfiinţează Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenţa zilierilor.

Sistemul informatic aferent Registrului electronic de evidenţă a zilierilor se achiziţionează de Inspecţia Muncii, în condiţiile legii.
Metodologia de întocmire şi transmitere a registrului electronic de evidenţă a zilierilor, precum şi înregistrările care se efectuează în acesta se stabilesc prin ordin al ministrului Muncii şi Justiţiei sociale, în termen de 60 de zile de la înfiinţarea registrului electronic de evidenţă a zilierilor.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

2. Remuneraţia primită de zilier pentru activitatea prestată este supusă impozitului pe venit, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Calculul, plata şi declararea impozitului pe venit datorat pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilier sunt în sarcina beneficiarului.

3. Pentru remuneraţia plătită zilierilor, beneficiarul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

4. Începând cu data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a metodologiei de întocmire a Registrului electronic, beneficiarul are obligaţia să înregistreze, în Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care exercită activităţi cu caracter ocazional în baza prezentei legi.

5. Începând cu veniturile lunii mai 2019, pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat (CAS), conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Baza de calcul a CAS pentru zilieri o constituie remunerația brută primită pentru activitatea prestată de zilieri.

Calculul, plata şi declararea contribuţiei de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat pentru veniturile realizate din activitatea realizată de zilieri sunt în sarcina beneficiarului.

Informare oficiala ITM – privind modificarea legii zilierilor prin OUG 26/2019 – click aici

6. Activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.

Acesta se poate asigura opţional în sistemul public de sănătate potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin completarea și depunerea la organul fiscal teritorial a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

7. Activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

În situaţia producerii unui accident de muncă sau boală profesională beneficiarul este obligat să asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.

Sursa – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Teleorman

REVEDEȚI PREZENTAREA
Salarizare
Articolul precedentModel anunț pentru publicare în Monitorul Oficial (2019) – pentru entități cu cifra de afaceri de peste 10 milioane lei
Articolul următorInspecția Muncii – amenzi în valoare totală de peste 2.000.000 euro, aplicate în ultima lună angajatorilor (detalii)
precizari-noi-anaf-privind-munca-prestata-de-zilieri-utilPrin OUG nr. 26/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative - publicată în Monitorul Oficial nr. 309/19.04.2019 - a fost modificată Legea 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Principalele prevederi: 1. La data de 20 decembrie 2019 se înfiinţează Registrul electronic...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.