AcasăDeclaratii fiscaleOFICIAL - Registrul entităților/unităților de cult este publicat pe site-ul www.anaf.ro, precum...

OFICIAL – Registrul entităților/unităților de cult este publicat pe site-ul www.anaf.ro, precum și aplicația de portal prin intermediul căreia se poate depune D 163

Ieri, 1 aprilie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe portalul www.anaf.ro – Registrul entitatilor/unitafilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Acesta este disponibil la rubrica Servicii Online – pozitia 14 – mai exact aici – https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/

Totodata, a fest creata aplicatia de portal prin intermediul careia se pot depune Cererile de Inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (formular 163). La depunerea cererii 163 contribuabilul primeste, in recipisa, indexul de depunere a formularului. Cererea se transmite online, prin intermediul portalului e­-guvernare. ro.

Potrivit art.25 alin.(4) lit.i) din Codul fiscal, in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, sumele aferente sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de lege, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

In cazul microintreprinderilor, sumele aferente sponsorizarilor, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, se scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor daca, la data incheierii contractului, aceste entitati sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri, astfel cum prevad dispozitiile art.56 alin.(11^1) din Codul fiscal.

In cazul persoanelor fizice, pentru veniturile realizate in anul 2018, acestea pot opta pentru directionarea unei sume reprezentand 2% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult sau 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Pentru a beneficia de virarea sumelor reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile realizate in anul 2018, entitatile NU trebuie sa fie inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Incepand cu veniturile realizate in anul 2019, potrivit art.123/^1 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.30/2019, persoanele fizice pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult.

Formularul 163 – Cerere de înscriere/radiere în/din Registrul entităților/unităților de cult (ANAF a publicat PDF-ul inteligent) – click aici

Tn conformitate cu art.123^1 alin.(2) din actul normativ mentionat mai sus, entitatile nonprofit care infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult, beneficiaza de virarea sumelor daca la momentul platii acestora de catre organul fiscal sau angajatorul/platitorul de venit figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Potrivit art.25 alin.(1^4) din Codul fiscal,, inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale – se realizeaza pe baza solicitarii entitatii, daca sunt indeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, urmatoarele conditii:

a) desfasoara activitate in domeniul pentru care a fost constituita, pe baza declaratiei pe propria raspundere;
b) a indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;
e) nu a fast declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala.

UTIL – Registrul ONG (entități/unități de cult) pentru deducerile fiscale – ce a adus nou Ordinul ANAF 819/2019 (plus link oficial registru)click aici.

Conditiile de mai sus sunt verificate de organul fiscal in a carui evidenta respectiva entitate/unitate de cult este inregistrata ca platitor de impozite si taxe, pe baza
informatiilor existente in evidentele fiscale. Prezentarea de catre eentitatile/unitatile de cult a certificatelor de atestare fiscala eliberate de directiile de impozite si taxe din subordinea unitatilor administrativ-teritoriale este necesara, deoarece organul fiscal nu detine informatii privind impozitele si taxele locale datorate de contribuabili unitatilor administrativ-teritoriale.

Constituirea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale a fast reglementata de art.I pct. (1^3) din Legea nr.30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, prin care a fost modificat si completat art.25 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Ieri, 1 aprilie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe portalul www.anaf.ro - Registrul entitatilor/unitafilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Acesta este disponibil la rubrica Servicii Online - pozitia 14 - mai exact aici - https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/ Totodata, a fest creata aplicatia...OFICIAL - Registrul entităților/unităților de cult este publicat pe site-ul www.anaf.ro, precum și aplicația de portal prin intermediul căreia se poate depune D 163
error: Conținutul este protejat !!