AcasăCodul munciiCe întocmim pentru aliniere la salariul minim (începând cu 01.01.2019) - “Decizie...

Ce întocmim pentru aliniere la salariul minim (începând cu 01.01.2019) – “Decizie colectivă de mărire a salariilor” sau „Act adițional”

Si de aceasta data va informam ca, in momentul in care salariul minim trebuie crescut urmare a unei prevederi legislative obligatorii, cum este urmare a aparitiei HOTARARARII GUVERNULUI ROMÂNIEI APROBATA VINERI (ce modifica salariul minim la 2.080 lei incepand cu 01.01.2019) – detalii aici – atunci este suficienta o decizie comuna a companiei/enititatii si nu acte aditionale de marire salarii pentru fiecare angajat in parte (AA se intocmeste numai in cazul in care entitatea are CCM la nivel de unitate).

Iata si precizarile oficiale ce spun următoarele:

ITM Constanta – in situatia in care modificarea intervine asupra elementului salariu, iar salariatul in cauza este salarizat cu salariul minim obligatoriu pe economia nationala, iar guvernul intervine cu o modificare a salariului minim brut obligatoriu, modificarea se face prin emiterea unei decizii de modificare a salariului – fara a mai fi nevoie de act aditional (regasiti print-screen mai jos in articol – de pe site oficial). Această modificare se va face până cel târziu în ziua anterioară aplicarii reglementarii legale (deci pana la 31.12.2018) .

UPDATE (21.01.2019) – ULTIMA ORĂ (oficial 2019) – se poate întocmi, fără probleme, Decizie Colectivă de Majorare a Salariului Minim. Este LEGAL! – click aici

UPDATE (11.12.2018) – Decizie colectivă majorare salariu minim angajați (model cu anexă semnături) – începând cu 01 ianuarie 2019 – click aici

UPDATE – HG 937/2018 – stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (2.080 lei/2.350 lei – din 01.01.2019) – CLICK AICI

UPDATE (14.11.2018) – Act Adițional majorare salariu 2019 – model pentru angajatori (gratuit, editabil) , mai ales pentru sector construcții – CLICK AICI

ITM Caras-Severin – in cazul unei HG de modificare salariu minim – se recurge la emiterea unei decizii colective, salatiatii primind doar o comunicare cu privire la modificarea/majorarea salariului – in cazul salariului minim brut pe tara. Angajatorilor le revine obligatia de a transmite în aplicaţia electronică constituită la nivel naţional (REVISAL) această modificare, inainte de data stabilita pentru majorare (deci pana la 31.12.2018) – si NU ca până cel târziu în ziua anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare (n.r. – cum era prevazut pana la ultimele modificari din august 2017 la HG 500).

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

De asemenea, in situatia in care prin negocieri colective la nivel de unitate sunt mentionate clauze de modificare a salariului pe transe, in perioada de 12 luni luni de executare a contractului colectiv de munca, care este obligatoriu intre parti si isi produce efectele asupra intregului personal salariat, modificarea salariului se va face prin decizie, in care se va mentiona textul din contractul colectiv de munca, care face referire la modificarea salariului.

IMPORTANTAngajatorilor le revine obligaţia întocmirii actului adiţional de modificare a salariului la contractul individual de muncă – in cazul in care au CCM la nivel de unitate, deoarece aceste situatii (modificari/majorari de salarii) se stabilesc de comun acord intre parti. Angajatorilor le revine obligatia de a transmite în aplicaţia electronică constituită la nivel naţional (REVISAL) această modificare până cel târziu în ziua anterioară aplicarii reglementarii legale (deci pana la 31.12.2018). Model AA la CIMclick aici..

Stabilirea de salarii de bază sub nivelul celui minim brut pe ţară pentru personalul încadrat în baza contractului individual de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 2.000 lei pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menţionat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracţiune.

Sursa (cu multumiri) – ITM Constanta (print screen mai jos – click pe poza) si ITM Caras Severin

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

5 COMENTARII

  1. Buna ziua, termenul de transmitere in revisal a modificarii de salariu este de 20 zile lucratoare de la data producerii modificarii (art.4, alin3 din HG 905/2017); va rog sa precizati baza legala prin care spuneti ca transmiterea majorarii salariului minim (de la 01.01.2019) se transmite in revisal pana in 31.12.2018.

  2. Buna ziua ,daca se face decizie colectiva termenul este 31 decembrie 18, iar daca se emit acte aditionale termenul este de 20 zile lucratoate.

  3. HG 905/2017 art.4 alin 3 litera h, spune destul de clar 20 de zile lucrătoare de la data modificări. De ce se face atâta învălmășeală? 😣😣😣😣

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!