AcasăDeclaratia 112Stabilirea perioadei fiscale în anul 2018 pentru Declarația 112 - PF și...

Stabilirea perioadei fiscale în anul 2018 pentru Declarația 112 – PF și PJ care au calitatea de angajatori

Potrivit art. 147 alin.(1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, (…) sunt obligate să depună lunar Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
Termen : până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile.

Potrivit art. 147 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin excepţie de la prevederile alin. (1), plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor prevăzuţi la art. 80 alin. (2), în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate aferentă fiecărei luni a trimestrului.
Termen : până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului.

Obligaţii declarative pentru schimbarea VECTORULUI FISCAL la începutul anului 2018 – oficial ANAF – click aici

Potrivit art. 80 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,(…) impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat şi reţinut la data efectuării plăţii acestor venituri, se plăteşte, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, de către următorii plătitori de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor:

a) asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoane juridice;
b) persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;
c) persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercită profesii liberale şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

* Numărul mediu de salariaţi se calculează ca medie aritmetică a numărului de salariaţi din declaraţiile 112 depuse pentru fiecare lună din anul anterior (art. 147 alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal )
* Venitul total se stabileşte pe baza informaţiilor din situaţiile financiare ale anului anterior (art. 147 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

Instituțiile publice au obligația de a calcula și de a reține impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plății acestor venituri, precum și de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

Declarația 010 – model nou valabil 2018, gratuit și editabil (în format Excel) – conform Ordin ANAF 3725/2017 – click aici

► Formularul 700 „ Declaraţie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal ” – info D 700 si aici – se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, după cum urmează :

– persoanele şi entităţile care in anul 2018 au obligaţia depunerii trimestriale a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate şi nu doresc să opteze pentru regimul lunar, iar in anul 2017 au figurat cu perioadă fiscală lunară potrivit legii sau lunară prin opţiune, trebuie să depună formularul 700, completând perioada fiscală trimestru.
Termen : până la data de 15 ianuarie 2018 ( art. 88 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală); (art. 147 alin. (4), art. 147 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

– persoanele şi entităţile care in anul 2018 au obligaţia depunerii trimestriale a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, pot opta pentru regimul lunar de declarare.Opţiunea se comunică organului fiscal competent prin depunerea formularului 700
Termen : până la data de 31 ianuarie 2018, completând la perioada fiscală, lunară prin opţiune ( art. 147 alin. 8 din Legea nr. 207/2015 privind Codul fiscal);

– persoanele şi entităţile care in anul 2018 au obligaţia depunerii trimestriale a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, iar in anul 2017 au figurat cu perioadă fiscală trimestru nu depun formularul 700;

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Abonează-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– persoanele şi entităţile care in anul 2018 au obligaţia depunerii trimestriale a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, şi care doresc să opteze pentru perioada fiscală lunară, iar in anul 2017 au figurat cu perioadă fiscală lunară prin opţiune nu depun formularul 700;

– persoanele şi entităţile care in anul 2018 au obligaţia depunerii lunare a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, iar in anul 2017 au figurat cu perioadă fiscală trimestru sau lunară prin opţiune, trebuie să depună formularul 700.
Termen : până la 15 ianuarie 2018, completând la perioada fiscală lunară potrivit legii (Art. 147 alin.(1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal).

– persoanele şi entităţile care in anul 2018 au obligaţia depunerii lunare a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, iar in anul 2017 au figurat perioadă fiscală lunară nu depun formularul 700 (Art. 147 alin. (1) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal).

Declarația 094 – model valabil pentru anul 2018, editabil și gratuit (plus info termen limită depunere în 2018) – CLICK AICI

De asemenea facem precizarea că au obligaţia depunerii trimestriale a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate ( art. 147 alin.(4), art. 80 alin. (2), lit. d ) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal) :

– persoanele fizice române şi străine care deţin cod numeric personal şi s-au inregistrat in evidenţa fiscală in calitate de angajatori prin depunerea formularului 020 ” Declaraţie de inregistrare fiscală/declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române şi străine care deţin cod numeric personal;
– persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal şi s-au inregistrat in evidenţa fiscală in calitate de angajatori prin depunerea formularului 030 ” Declaraţie de inregistrare fiscală/declaraţie de menţiuni/declaraţie de radiere pentru persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal;

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Aceşti contribuabili pot opta până la data de 31 ianuarie 2018 inclusiv, pentru declararea lunară a impozitului pe venitul din salarii şi pe venituri asimilate salariilor şi a contribuţiilor sociale.(art. 147 alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal).

Reamintim faptul că formularele 020 şi 030 se completează şi se depune cu ocazia primei inregistrări fiscale, iar declaraţia de menţiuni (formularul 700) ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, in termen de 15 zile de la data producerii acestora.

Pot aplica regimul trimestrial de declarare incepand cu anul infiinţării :

– persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit dacă odată cu declaraţia de inregistrare fiscală declară că in cursul anului estimează un număr mediu de pană la 3 salariaţi exclusiv şi urmează să realizeze un venit total de pană la 100.000 euro;
– persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor dacă odată cu declaraţia de inregistrare fiscală declară că in cursul anului estimează un număr mediu de pană la 3 salariaţi exclusiv (Art. 147 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal)

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii) – A.J.F.P. ARGES

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!