AcasăTVA - modificari si noutatiModificarea/anularea grupului fiscal unic

Modificarea/anularea grupului fiscal unic

Va supunem atentiei (prin intermediul unei informatii oficiale), contribuabililor persoane impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) – principalele prevederi referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea grupului fiscal unic ca persoană impozabilă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată (TVA) conform art. 127 alin. (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) cu modificările şi completările ulterioare şi pct. 4 din Normele metodologice date în aplicarea articolului menţionat, completate cu Procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 607/2013.

În situaţia în care, ulterior implementării grupului fiscal unic, apar evenimente care conduc la modificarea datelor declarate iniţial sau la anularea tratamentului ca grup fiscal unic ori a calităţii de reprezentant/membru al unor persoane impozabile, reprezentantul grupului notifică organul fiscal prin completarea şi depunerea Cererii privind grupul fiscal unic, având bifată caseta „Cerere de modificare”, în urma căreia organul fiscal emite „Decizia privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal unic”.

Condiţiile de înfiinţare a grupului fiscal unic – CLICK AICI

Decizia se emite şi ori de câte ori organul fiscal constată că persoanele impozabile nu mai întrunesc criteriile de eligibilitate pentru a fi considerate membri ai grupului fiscal unic, în condiţiile prevăzute de pct. 4 alin. (12) din Normele Metodologice date în aplicarea Codului Fiscal şi se comunică reprezentantului desemnat al grupului, conform art. 44 din Codul de Procedură Fiscală.

În situaţia în care, la încetarea grupului fiscal unic, soldul TVA din ultimul decont consolidat de TVA nu a fost achitat sau suma negativă de TVA nu a fost solicitată la rambursare, după caz, persoanele impozabile care au făcut parte din grupul fiscal unic întocmesc primul decont de TVA prin preluarea soldului taxei de plată sau a sumei negative nesolicitate la rambursare, astfel cum acestea au fost evidenţiate în ultimul decont de TVA completat de fiecare membru cu titlu informativ, pe baza căruia a fost completat ultimul decont consolidat.

Implementarea grupului fiscal unic – click aici

Important!

Persoanele impozabile stabilite în România care fac parte dintr-un grup fiscal unic nu aplică sistemul TVA la încasare în vigoare începând cu 1 ianuarie 2013, indiferent dacă cifra de afaceri anuală este inferioară plafonului de 2.250.000 lei.

Livrările de bunuri şi prestările de servicii realizate de fiecare membru al grupului sunt supuse regimului normal de impozitare, indiferent dacă sunt realizate către terţi sau către ceilalţi membri ai grupului fiscal.

Obligaţiile grupului fiscal unic – CLICK AICI

Sursa (institutie careia ii lumtumim pentru posibilitatea preluarii informatiilor) – DGFP Valcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!