AcasăTVA - modificari si noutatiExercitarea dreptului de deducere a TVA în cazul aplicării sistemului TVA la...

Exercitarea dreptului de deducere a TVA în cazul aplicării sistemului TVA la încasare – info reguli

In contextul modificărilor aduse legislaţiei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA) prin adoptarea Sistemului TVA la încasare, persoanele impozabile care în anul calendaristic precedent au avut cifră de afaceri sub plafonul de 2.250.000 lei au fost obligate să aplice sistemul TVA la încasare, începând cu 1 ianuarie 2013 .

Pentru înregistrarea în sistem persoana impozabilă care avea obligaţia să aplice sistemul TVA la încasare trebuia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei.

În acest context, iata in sinteza oficiala, regulile referitoare la exercitarea dreptului de deducere a TVA la intrarea şi la ieşirea în/din sistemul TVA la încasare.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

A. În situaţia în care persoana impozabilă care trebuia să aplice sistemul TVA la încasare nu a depus notificarea, aceasta a fost înregistrată din oficiu de organele fiscale competente, începând cu data înscrisă în decizia de înregistrare, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

a) În perioada cuprinsă între data la care persoana impozabilă avea obligaţia aplicării sistemului TVA la încasare şi data înregistrării din oficiu de către organele fiscale competente în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, se aplică următoarele reguli:

– dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de persoana impozabilă este amânat până în momentul în care taxa aferentă bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost plătită furnizorului/prestatorului său, iar pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de persoana impozabilă în perioada respectivă se aplică regulile privind exigibilitatea taxei prevăzute la art. 134^2 alin. (3) – (8), respectiv la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii sau în cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturii ori de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii;

– dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul TVA la încasare de la persoanele impozabile respective se exercită aplicându-se regulile generale de deducere prevăzute la art. 145 alin. (1) Cod Fiscal (CF). De la data înregistrării din oficiu a furnizorului/prestatorului în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, beneficiarul deduce TVA pentru achiziţiile realizate de la acesta pe măsura plăţii în conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1) CF.

b) În situaţia în care se constată că persoana impozabilă a fost înregistrată de organele fiscale, fie pe baza notificării depuse, fie din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi radiată, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, începând cu data înscrisă în decizia de îndreptare a erorii materiale.

Pe perioada cuprinsă între data înregistrării şi data radierii în/din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare se aplică următoarele reguli:

– persoana impozabilă care nu avea obligaţia de a aplica sistemul TVA la încasare aplică regulile generale privind exigibilitatea TVA, iar dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate în perioada respectivă se exercită conform art. 145 alin. (1) CF, respectiv la momentul exigibilităţii taxei;
– dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul TVA la încasare de la aceste persoane impozabile nu se exercită pe măsura plăţii, indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator în perioada respectivă.

Important! Persoana impozabilă nu este sancţionată în cazul în care în perioada respectivă aplică sistemul TVA la încasare şi îşi exercită dreptul de deducere la data la care taxa aferentă bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost plătită furnizorului/prestatorului.

B. Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare şi care depăşeşte în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri realizată în vederea schimbării sistemului aplicat.

a) în situaţia în care persoana impozabilă care depăşeşte plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiată din oficiu de organele fiscale competente, începând cu data înscrisă în decizia de radiere, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare. Astfel, în perioada cuprinsă între data la care persoana impozabilă avea obligaţia de a nu mai aplica sistemul TVA la încasare şi data radierii din oficiu de către organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se aplică următoarele reguli:

– pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de persoana impozabilă se aplică regulile generale privind exigibilitatea taxei, iar dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de persoana impozabilă în perioada respectivă se exercită în conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1), respectiv la momentul exigibilităţii taxei;
– dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul TVA la încasare de la persoanele impozabile respective se exercită pe măsura plăţii. De la data radierii din oficiu a furnizorului/prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, beneficiarul deduce TVA pentru achiziţiile realizate de la acesta în conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1), la momentul exigibilităţii taxei.

b) În situaţia în care persoana impozabilă a fost radiată de organele fiscale din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi înregistrată, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, în acest registru începând cu data înscrisă în decizia de îndreptare a erorii materiale.

Pe perioada cuprinsă între data radierii şi data înregistrării din/în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se aplică următoarele reguli:

– persoana impozabilă continuă aplicarea sistemului TVA la încasare şi îşi exercită dreptul de deducere pe măsura plăţii contravalorii bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate;
– dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul TVA la încasare de la aceste persoane impozabile nu se exercită pe măsura plăţii indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator în perioada respectivă.

Important!Persoana impozabilă nu este însă sancţionată în cazul în care în perioada respectivă aplică sistemul TVA la încasare şi îşi exercită dreptul de deducere pe măsura plăţii contravalorii bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate.

Baza legală: art. 156^3 alin. (11), (11^1) şi (12^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 927/23.12.2003.

Sursa – www.finantevalcea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!