AcasăTVA - modificari si noutatiClarificari privind metodologia de calcul a cifrei de afaceri din perspectiva TVA...

Clarificari privind metodologia de calcul a cifrei de afaceri din perspectiva TVA (oficiale ANAF)

Urmare numeroaselor solicitari primite la Directia de legislatie in domeniul TVA, in vederea clarificarii modalitatii de calcul a cifrei de afaceri din perspectiva taxei pe valoarea adaugata, care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de scutire de 35.000 euro privind regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, precum si a clarificarii procedurii de calcul a cifrei de afaceri care serveste drept referinta privind stabilirea perioadei fiscale in ceea ce priveste transmiterea decontului de TVA, reglementata la art. 156 (indice 1) din Codul fiscal, ANAF face urmatoarele precizari:

I. In ceea ce priveste determinarea cifrei de afaceri anuale in baza careia se stabileste plafonul de scutire de 35.000 euro privind regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, precizam faptul ca, in sensul dispozitiilor art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri anuala reprezinta valoarea totala, fara TVA, a tuturor operatiunilor, livrari de bunuri si prestari de servicii, efectuate in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile, inclusiv operatiunile care ar fi scutite, daca s-ar aplica regimul normal de taxare.

Totodata, ANAF face precizarea ca, desi la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal nu se prevede in mod expres ca la calculul cifrei de afaceri de 35.000 euro intra si operatiunile care nu au locul impozitarii in Romania, precizam ca din coroborarea prevederilor art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal cu cele ale art. 153 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, rezulta ca la calcularea cifrei de afaceri se cumuleaza si operatiunile desfasurate in afara Romaniei.

Totusi urmatoarele operatiuni NU intra in suma care alcatuieste cifra de afaceri de 35.000 euro:

– orice livrari de active fixe;
– operatiuni bancare, de asigurari si imobiliare, daca acestea sunt accesorii activitatii dvs. principale;
– livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.

De asemenea, in contextul precizarilor de mai sus, ANAF subliniaza urmatoarele:

– intrucat, potrivit art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, echivalentul in lei al plafonului de 35.000 euro se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, rezulta ca valoarea in moneda nationala a acestui plafon este de 119.000 RON.
– in ceea ce priveste livrarile de active fixe, mentionam faptul ca prevederile art. 125 (indice 1) alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal definesc activele corporale fixe ca reprezentand orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului sau Titlul VI al Codului fiscal. In prezent aceasta valoare este stabilita la suma de 1.800 RON, in conformitate cu prevederile HG 105/ 2007 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.

II. In ceea ce priveste determinarea cifrei de afaceri de 100.000 euro, care serveste drept referinta privind stabilirea perioadei fiscale, reglementata la art. 156 (indice 1) din Codul fiscal, ANAF mentioneaza faptul ca la calculul acesteia sunt cuprinse:

– operatiunile taxabile din punct de vedere al TVA;
– operatiunile scutite de la plata TVA cu drept de deducere.

In acest context, ANAF subliniaza faptul ca, pentru determinarea cifrei de afaceri care serveste drept referinta privind stabilirea perioadei fiscale nu sunt luate in calcul operatiunile care nu au locul livrarii/prestarii in Romania si care sunt deci neimpozabile in Romania din perspectiva TVA.

Cursul de schimb valutar leu/euro utilizat la calculul cifrei de afaceri pentru anul 2011 – click aici

De asemenea, este foarte important de consemnat faptul ca, asa cum se reiese din clarificarile anterior prezentate, pentru determinarea cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru plafoanele la care am facut referire mai sus, se au in vedere prevederile relevante din Titlul VI al Codului fiscal, nefiind incidente prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1752/ 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare.

Vazute la Mihaela – link . Sursa – anaf.ro

9 COMENTARII

  1. si in cazul in care esti neplatitor de tva si ajungi la plafonul de 119.000 in cifra de afaceri scad 24% sau nu??

  2. in cazul in care sunt platitor de tva trimestrial si am pt 2011 doar un venit din subinchiriere facturat fara tva (scutit fara drept de deducere) il inregistrez in 706=cifra de afaceri sau 7588.multumesc

  3. Aceasta „Referinta” are data de 04.06.2009 si se gaseste pe info TVA. Ea se refera la legislatia in vigoare la acea data. Dar, art.156^1 (2) a fost modificat prin OUG 109/2009, astfel ca incepand cu 01.01.2010, in calculul CA pentru stabilirea perioadei fiscale se vor lua in calcul si operatiunile neimpozabile in Romania. Generat de multiplele modificari de legislatie din ultimii ani trebuie sa fim foarte atenti cand citim materiale mai vechi.

  4. daca ai dreptul subanchirierii , conform contractului tau de inchiriere ,iar conditiile subinchirieri nu contravin acestui contract , avand in vedere ca e singura activitate pe care o prestezi in cadrul firmei , parerea mea este ca trebuie inregistrat in contul 706 .

  5. REFERITOR LA PLAFONUL DE 35.000 euro, DACA CIFRA DE AFACERI ESTE SUB 119.000 lei DAR AM FACTURATE AVANSURI CARE AR DEPASI INSUMATE CU CIFRA DE AFACERI PLAFONUL DE 119.000 lei, AR FI TREBUIT SA DEVIN PLATITOR DE TVA SAU NU?
    MULTUMESC

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!