AcasăTVA - modificari si noutatiReinregistrarea in scopuri de TVA - prevederi valabile 2011 (aduse de HG...

Reinregistrarea in scopuri de TVA – prevederi valabile 2011 (aduse de HG 150/2011)

Prin Hotărârea Guvernului nr. 150/2011 – text integral – pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, au fost introduse precizări suplimentare privind obligaţia anumitor categorii de persoane impozabile de a solicita organelor fiscale competente înregistrarea în scopuri de TVA, dacă a încetat situaţia care a condus la scoaterea lor din evidenţă, pe care le puteti lectura mai jos.

Obligaţii privind înregistrarea în scopuri de TVA

Persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, datorită înscrierii în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit art. 11 din Codul Fiscal (CF), trebuie să solicite organului fiscal competent înregistrarea în scopuri de TVA, dacă au fost scoase din evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi prin Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în termen de 15 zile de la data afişării ordinului pe pagina de internet a ANAF sau la sediul instituţiei.

Înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din CF se va considera valabilă începând cu data reactivării.

De asemenea, persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, datorită inactivităţii temporare, înscrise în registrul comerţului, potrivit legii, trebuie să solicite organului fiscal competent înregistrarea în scopuri de TVA, dacă încetează starea de inactivitate temporară.

MODIFICARI ADUSE DE HG 150/2011 IN CEEA CE PRIVESTE RECUPERAREA PIERDERI FISCALE – CLICK AICI

Solicitarea se transmite organului fiscal competent, în termen de cel mult 10 zile de la efectuarea înregistrării în registrul comerţului a menţiunii privind reluarea activităţii, însoţită de certificatul din care rezultă înregistrarea în registrul comerţului a acestei menţiuni.

Înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din CF se va considera valabilă începând cu data înregistrării în registrul comerţului a menţiunii privind reluarea activităţii.

Atenţie!În situaţia în care persoanele impozabile aflate în situaţiile prevăzute mai sus nu solicită organelor fiscale competente înregistrarea în scopuri de TVA în termenul stabilit, organele fiscale competente vor înregistra din oficiu în scopuri de TVA aceste persoane.

Microintreprinderi 2011 – conditiile de incadrare in categoria lor (conform HG 150/2011) – click aici

Ajustarea TVA după înregistrare

După înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din CF ca urmare a încetării situaţiei care a condus la scoaterea din evidenţă, persoanele impozabile pot ajusta, taxa aferentă activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital potrivit art. 149 din CF, pentru valoarea rămasă neamortizată, inclusiv în situaţia în care acestea au fost livrate în regim de taxare în perioada de inactivitate, în cadrul procedurii de executare silită.

Pentru ajustarea taxei aferentă bunurilor de capital în conformitate cu art. 149 alin. (4) lit. c) din CF, după înregistrarea în scopuri de TVA ca urmare a încetării situaţiei care a condus la scoaterea din evidenţă, persoanele impozabile pot ajusta taxa aferentă acestora proporţional cu perioada rămasă din perioada de ajustare.

În situaţia bunurilor de capital livrate în regim de taxare în perioada de inactivitate, în cadrul procedurii de executare silită, persoanele impozabile pot ajusta taxa aferentă acestora proporţional cu perioada rămasă din perioada de ajustare, determinată în funcţie de anul în care a avut loc livrarea bunurilor respective.

De reţinut! Ajustarea taxei va fi reflectată în primul decont de taxă depus după înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, după caz, într-un decont ulterior.

Baza legală: pct. 53, 54, 66, din Hotărârea Guvernului nr. 150/2011 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, precum şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

via – www.finantevalcea.ro

PENTRU A FI LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA NEWSLETTER-UL NOSTRU – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===>>> SUB CALUPUL DE RECLAME SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!