AcasăImpozite/TaxeOperatiuni privind cesionarea drepturilor de restituire a TVA - info

Operatiuni privind cesionarea drepturilor de restituire a TVA – info

In vederea impulsionării acţiunilor de rambursare a TVA şi a deblocării situaţiei care a condus la întârzieri în restituirea TVA, în baza prevederilor art. 30 din Codul de Procedură Fiscală (CPF), ANAF a elaborat procedura de cesionare a drepturilor de restituire a TVA.

In ceea ce priveste operatiunile, cedentul depune la organul fiscal competent până la data de 25 a lunii următoare perioadei sale fiscale:
– decontul de TVA cu sume negative cu opţiune de rambursare;
– cerere de compensare a obligaţiilor fiscale restante la bugetul general consolidat cu sumele de restituit reprezentând TVA;
– lista furnizorilor neachitaţi.

Cesionarul, care este unul dintre furnizorii neachitaţi ai cedentului, si care are obligaţii restante la bugetul general consolidat:
– urmare a contractului de cesionare a drepturilor de restituire a TVA încheiat cu cedentul, notifică organul fiscal competent în administrarea cedentului despre existenţa acestui contract;

Atenţie! Cesiunea produce efecte faţă de organul fiscal competent în administrarea cedentului numai de la data la care aceasta a fost notificată de cesionar, potrivit prevederilor art. 30 alin. (2) din CPF.

– depune cererea de compensare a obligaţiilor fiscale restante. Urmare a depunerii cererii, conform prevederilor art. 122 alin. (1) lit. a) din CPF, data stingerii obligaţiilor fiscale restante va fi data depunerii cererii de compensare la organul fiscal al cedentului.

În caz contrar, data stingerii obligaţiilor sale restante va fi data înregistrării operaţiunii de compensare de către unitatea de trezorerie care deserveşte organul fiscal competent în administrarea cedentului, conform notei de compensare întocmite de acesta.

Baza legală: – OPANAF nr. 1.308/2009 privind unele măsuri pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, precum şi pentru stingerea prin compensare sau restituire a sumelor reprezentând taxă pe valoarea adăugată aprobată prin decizia de rambursare, art. 30 alin. (1) şi (2), art. 122 alin. (1) lit. a), art. 117 Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

ARTICOLUL ESTE IN DIRECTA LEGATURA CU ACESTA – link

Sursa – http://www.finantevalcea.ro/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!