AcasăNewsProiect nou de la MFP pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a...

Proiect nou de la MFP pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal

Pe site-ul oficial al MFP a fost publicat un proiect Hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (proiectul mai jos in mesaj), aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 – acesta venind dupa proiectul de modificare a Codului Fiscal – link – postat acum circa o saptamana.

Nota de fundamentare precizeaza ca la data de 20 octombrie 2010, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva Consiliului 2010/66/UE pentru modificarea Directivei Consiliului 2008/9/CE de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoare adăugată, prevăzută în Directiva 2006/112/CE, către persoane impozabile stabilite în alt stat membru decât statul membru de rambursare, directivă prin care a fost prelungit termenul limită de depunere a cererilor de rambursare aferente anului 2009 până la data de 31 martie 2011.

Directiva Consiliului 2010/66/UE conţine o clauză de retroactivitate, respectiv de aplicare începând cu 1 octombrie 2010, deşi aceasta intră în vigoare la o zi după publicare – 21 octombrie 2010. De asemenea, Directiva prevede expres obligaţia statelor membre de a realiza transpunerea cu efect de la 1 octombrie 2010.

Prin urmare, este necesară modificarea pct. 49 alin. (17) din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, pentru a permite depunerea cererilor de rambursare de către persoanele impozabile nestabilite şi neînregistrate în scopuri de TVA în România până la 31 martie 2011, pentru perioade de rambursare aferente anului 2009.

De asemenea, este necesară modificarea pct. 49(1) alin. (11) din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, pentru a permite transmiterea cererilor de rambursare de către persoanele impozabile stabilite în România prin intermediul portalului electronic până la 31 martie 2011, pentru perioade de rambursare aferente anului 2009.

Această directivă europeană a fost adoptată ca urmare a unor întârzieri şi probleme tehnice care au afectat dezvoltarea şi operarea portalelor electronice ale unor state membre.


Proiect modif. norme


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura