AcasăDeclaratii fiscaleCertificatul digital calificat pentru semnatura electronica (info util)

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica (info util)

Avand in vedere ca Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), intenţionează ca începând cu obligaţiile lunii ianuarie 2011, declararea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale să se realizeze printr-o declaraţie unică – detalii aici – care va fi depusă la unităţile fiscale teritoriale din cadrul ANAF si intrucât în proiectul actului normativ prin care va fi aprobată se prevede obligativitatea depunerii declaraţiei începând cu 1 iulie 2011 în sistem electronic (on-line), este obligatorie obţinerea de către plătitorii de venituri a certificatului digital calificat pentru semnătura electronică.

Iata mai jos principalele etape care trebuie parcurse pentru obţinerea certificatului digital calificat:

1. Obţinerea certificatului calificat pentru semnătură electronică de la o firmă autorizată

Pentru a transmite o declaraţie fiscală prin mijloace electronice – trebuie obţinută o semnătură electronică, printr-un certificat digital. Conform prevederilor OMEF nr. 858/2008, OPANAF nr. 2520/2010 – text integral – şi OPANAF nr. 2568/2010 – text integral, certificatele digitale se obţin de la furnizori de servicii de certificare acreditaţi în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică: CERT SIGN, DIGI SIGN, TRANS SPEED. Pentru detalii se accesează website-ul ANAF, www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice, categoria Informaţii depunere declaraţii, urmând instrucţiunile prezentate pe site.

Important!

– a. Cu un singur certificat puteţi semna declaraţiile fiscale pentru mai mulţi contribuabili. Dacă o firmă care conduce evidenţele fiscale ale unor clienţi doreşte să folosească mai mulţi angajaţi pentru semnarea electronică a declaraţiilor fiscale, atunci, pentru fiecare angajat se obţine un certificat digital pe o adresă proprie de e-mail.
– b. Este necesară instalarea programului Adobe Reader 8.2.

Pentru siguranţa transmiterii datelor, trebuie ca certificatul digital calificat deţinut să fie confirmat de furnizorul de servicii de certificare. Pentru aceasta, se descărcă în calculatorul de pe care se vor transmite declaraţiile, documentul de confirmare de pe websiteul ANAF, secţiunea Asistenţă Contribuabili, modulul “Toate formularele cu explicaţi”i, la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/confirmare.pdf.

Se completează documentul de confirmare, aplicând semnătura digitală în căsuţa Semnătură utilizator. Cu documentul confirmat de firma care a eliberat certificatul digital, se face înregistrarea la ANAF parcurgând următorii paşi:

– se accesează websiteul ANAF, la adresa www.anaf.ro, meniul Depunere declaraţii, modulul Înregistrare certificate calificate, se tastează butonul Acceptă aflat în partea stângă, jos, a paginii;
– în fereastra care apare se selectează documentul de confirmare cu butonul Browse, care se va transmite prin tastarea butonului Transmite documentul;
– apoi, se introduc următoarele date: codul unic de identificare al contribuabilului (operatorul economic pentru care se transmit declaraţiile fiscale); denumirea contribuabilului; adresa contribuabilului. După completarea acestor date se tastează butonul Submit pentru transmitere. Pe ecran se va afişa formularul 150 „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, completat cu datele introduse, care se listează prin tastarea butonului Tipăreşte cererea.

Cum se face depunerea declaratiilor fiscale de catre contribuabilii mari si mijlocii – click aici

Atenţie! Conform prevederilor OMFP nr. 858/2008, perioada de valabilitate a unui certificat calificat este de un an de zile. În cazul în care certificatul va fi reînnoit, se parcurge procedura prezentată mai sus.

2. Înregistrarea formularului 150 la unităţile fiscale teritoriale

Pentru înregistrarea formularului 150 „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat” – link model – la unitatea fiscală teritorială unde contribuabilii sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe, trebuie depuse următoarele documente:

– formularul 150, listat, semnat şi ştampilat de contribuabil;
– documentul de identitate al titularului certificatului calificat, în original şi în copie;
– documentul, în original şi copie, care atestă calitatea titularului certificatului calificat, de reprezentant legal al contribuabilului (acest document poate fi Hotărârea adunării generale a acţionarilor sau Statutul societăţii comerciale);
– documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil, în situaţia în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

În termen de 4 zile de la depunerea documentaţiei, pe adresa de e-mail menţionată în formularul 150, se primeşte o confirmare pentru utilizarea serviciului Depunere declaraţii on-line.

Model imputernicire depunere declaratii online (dosar pentru Finante) – click aici

Pentru transmiterea pe cale electronică a declaraţiilor fiscale, contribuabilii vor accesa website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice, categoria Descărcare declaraţii, parcurgând etapele prezentate în ghidul Instrucţiuni de utilizare a serviciului de depunere a declaraţiilor on-line, postat pe websiteul ANAF.

via – http://www.finantevalcea.ro/

13 COMENTARII

  1. La multi ani si un an cat mai bun.

    Cat se mai plateste pentru un astfel de certificat digital?

    Multumesc

  2. Mdea, mai ales ca exista posibilitatea sa iti creezi singur acest certificat. Poate ar fi fost mai simplu sa iti faci certificatul sa il pui pe serverul ANAF (predat personal sau gasit o metoda de autetificare) si sa iti depui electronic declaratiile. Si chestia cu luat banii doar pentru cei mai comozi care nu s-ar fi descurcat sa isi creeze certificatul.

  3. Nimic mai simplu.
    Se descarca fomularul de pe site-ul ANAF Formulare electronice (daca nu merge legatura, pe pagina de start a ANAF se alege Depunere electronică declaraţii persoane juridice, si in stanga e meniul pentru descarcare)sa zicem declaratia 100), se completeaza campurile se salveaza si se valideaza. Dupa validarea documentului o sa apara optiunea pentru semnare. Se da click pe acea sagetica si va apare o fereastra de dialog.

    La mine apare “Add or create a digital ID using:” si am doua optiuni: 1. My existing digital ID from si trei optiuni pentru a alege si 2. A new digital ID I want to create now. Se alege optiunea 2 se urmeaza pasii, si se va obtine un certificat digital. Totul se intampla pe un sistem de operare Win XP SP3, cu Adobe Reader 9 pentru vizualizare fisiere PDF. Certificatul are formatul PKCS#12. Asadar, costul obtinerii acestui certificat este cuantificat doar in timp, care poate fi mai mic sau mai mare, in functie de priceperea fiecaruia in a utiliza un calculator.
    Exista comunitati in care utilizarea semnaturii electronice este ceva banal si firesc. Periodic au loc diverse intalniri intre acesti membri unde se semneaza certificatele respective de catre alte persoane, prin care X confirma (pe baza unui document de identitate) ca Y este cine pretinde a fi prin acel certificat. Exist chiar posibiliatatea inserarii unei mici fotografii in acel certificat pentru o mai buna autentificare. Asadar, solutii exista, cu costuri reduse.

    Pentru mine (inca) nu este clar ce face acel dispozitiv ce insoteste acel certificat agreat de ANAF. Dupa parerea mea este cam inutil, intrucat, nu vad rostul unei criptarii a trasmisiei datelor, avand in vedere ca informatiile financiare sunt publice (pana la un punct).

    Sper ca acum e ceva mai clar cum e cu certificatele astea :).

    O zi buna tuturor.
    Cristian Nistor

  4. Certificatul poate fi vizualizat dupa aceea astfel: Click pe Start si apoi Run (sau tasta Windows + R) si se tasteaza certmgr.msc si Enter. Se va deschide o fereastra iar certificatul creat mai devreme va apare sub folderul Personal. Cu mouse-ul poate fi tras in folderul Trusted Root Certification Authority pentru o mai buna acceptare (din partea sistemului).

    Mai multe detalii aici: Using Certificates

    O aplicatie pentru creare certificate XCA

  5. Va rog frumos daca se poate sa ma ajute cineva de aici intr-o problema : am un Oberthur instalat ca la carte, problema este ca in internet explorer la “personal” nu vede nimic, in schimb la “Other people” este semnatura, nu pot sa adaug semnatura in documentul de “confirmare” de pe anaf. imi apare fereastra cu Add Digital ID. si mai sunt niste detalii, pentru cei care vor sa ma ajute sa imi dea un Add la id : bundytu sau un mail la [email protected].
    Va multumesc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!