AcasăCodul munciiITM - acțiune pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional (pe...

ITM – acțiune pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional (pe parcursul întregului an 2022)

Pe parcursul acestui an inspectorii de muncă din cadrul ITM-urilor – desfăşoară acţiuni de verificare în scopul prevenirii îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional. Acțiunea este concentrată pe 8 domenii de activitate considerate cu risc psihosocial crescut: industria alimentară, industria textilă, producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule, comerţ, administraţie publică, învăţământ, sănătate şi activităţi de protecţie şi gardă.

Scopul acțiunii este atât promovarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos prin combaterea riscurilor psihosociale cât și conştientizarea şi consultarea angajatorilor și lucrătorilor privind stabilirea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă și implementarea acestora pentru creşterea stării de bine la locul de muncă.

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

Riscurile psihosociale sunt generate de conceperea, organizarea și gestionarea precară a activității, la nivelul angajatorilor, precum și de un context social necorespunzător la locul de muncă și pot avea efecte negative pe plan psihologic, fizic sau social.

Printre condițiile de lucru care determină riscuri psihosociale se numără: volumul excesiv de muncă, cerințele contradictorii și lipsa de claritate privind rolul pe care îl are de îndeplinit lucrătorul, schimbările organizatorice gestionate necorespunzător, nesiguranța locului de muncă, comunicarea deficitară, lipsa de sprijin din partea conducerii sau a colegilor, hărțuirea psihologică și sexuală, violența din partea terților.

Impactul stresului asupra sănătății poate varia în funcție de răspunsul individual. Astfel, un nivel ridicat de stres poate contribui la dezvoltarea unor deficiențe legate de sănătate, inclusiv tulburări psihice și comportamentale, cum ar fi: epuizarea, anxietatea depresia, dar și alte deficiențe fizice: boli cardiovasculare și afecțiuni gastrointestinale.

Printr-o abordare corespunzătoare, stresul la locul de muncă poate fi prevenit și gestionat cu succes, indiferent de mărimea sau tipul întreprinderii. Un mediu psihosocial favorabil sporește performanțele și dezvoltarea personală, precum și bunăstarea psihică și fizică a lucrătorilor.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Sursa (cu multumiri) – Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Pe parcursul acestui an inspectorii de muncă din cadrul ITM-urilor - desfăşoară acţiuni de verificare în scopul prevenirii îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional. Acțiunea este concentrată pe 8 domenii de activitate considerate cu risc psihosocial crescut: industria alimentară, industria textilă, producţia de...ITM - acțiune pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional (pe parcursul întregului an 2022)
error: Conținutul este protejat !!