AcasăDeclaratia 112ANAF - precizări referitoare la perioada fiscală în cazul Declarației 112 (material...

ANAF – precizări referitoare la perioada fiscală în cazul Declarației 112 (material 2022)

ANAF informează contribuabilii că potrivit art.147 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora (…) sunt obligate să depună lunar Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile.

Potrivit art.147 alin. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prin excepție de la prevederile alin.1, plătitorii de venituri din salarii și asimilate salariilor prevăzuți la art. 80 alin. (2), în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate aferentă fiecărei luni a trimestrului, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Conform prevederilor art.80 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat și reținut la data efectuării plății acestor venituri, se plătește, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, de către următorii plătitori de venituri din salarii și venituri asimilate salariilor:

a) asociații, fundații sau alte entități fără scop patrimonial, persoane juridice;
b) persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro și au avut un număr mediu de până la 3 salariați exclusiv;
c) persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariați exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, precum și persoanele fizice care exercită profesii liberale și asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.

Numărul mediu de salariați se calculează ca medie aritmetică a numărului de salariați din declarațiile 112 depuse pentru fiecare lună din anul anterior (art.147 alin.6 din Codul fiscal).

Venitul total se stabilește pe baza informațiilor din situațiile financiare ale anului anterior (art.147 alin.7 din Codul fiscal).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Institutiile publice au obligația de a calcula și de a reține impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plății acestor venituri, precum și de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimstriale a Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate pot opta pentru regimul lunar de declarare, prin depunerea formularului 010/020/070/700, completand la perioada fiscala lunar prin optiune, până la data de 31 ianuarie 2022 (art.147 alin.8 din Codul fiscal).

Persoanele și entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimestriale a Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala trimestru nu depun formularul 010/020/070/700.

Persoanele și entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii trimestriale a Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe
venit și evidența nominală a persoanelor asigurate si doresc sa opteze pentru regimul lunar, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala LUNAR PRIN OPTIUNE, nu depun formularul 010/020/070/700.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Persoanele si entitatile care in anul 2022 au obligatia depunerii lunare a Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, iar in anul 2021 au figurat cu perioada fiscala lunar, nu depun formularul 010/020/070/700.

Persoanele și entitățile care au optat pentru depunerea declarației lunar pot trece la regimul de declarare începând cu luna ianuarie a anului pentru care s-a depus opțiunea.
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit si impozit pe veniturile microîntreprinderilor care se înființează în cursul anului aplică regimul trimestrial de declarare începând cu anul înființării dacă, odată cu declarația de înregistrare fiscală, declară că în cursul anului estimează un număr mediu de până la 3 salariați exclusiv și, după caz, urmează să realizeze un venit total de până la 100.000 euro. (art.147 alin.10 din Codul fiscal).

Sursa (cu multumiri de la noi) – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Teleorman


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
ANAF informează contribuabilii că potrivit art.147 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora (...) sunt obligate să depună lunar Declarația privind obligațiile de plată a...ANAF - precizări referitoare la perioada fiscală în cazul Declarației 112 (material 2022)
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura