AcasăTVA - modificari si noutatiPROCEDURA privind evaluarea riscului fiscal - pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea...

PROCEDURA privind evaluarea riscului fiscal – pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA (potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din CF)

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 286 din 22 Martie 2021, a fost publicat Ordinul Presedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 393 din 15 Martie 2021TEXT INTEGRAL AICI – pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI O SINTEZA UTILA – 🔍 VIA AJFP DAMBOVITA 🔍 (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

🎬 PROCEDURĂ privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal

🎧 Procedura vizează societățile comerciale înființate potrivit Legii societăților comerciale nr. 31/1990 și care solicită reînregistrarea în scopuri de TVA urmare a anulării acestei înregistrării de către ANAF în baza procedurii de evaluare a intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activităţi economice sau în baza procedurii de evaluare a riscului fiscal.

🌲 Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA trebuie să depună la ANAF cererea de înregistrare în scopuri de TVA (Formular 099).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

♻️ Solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA este respinsă de compartimentul de specialitate dacă:

a) asociaţii/administratorii persoanei impozabile, astfel cum sunt definiţi la pct. 5 alin. (1), sau persoana impozabilă însăşi au/are înscrise(ă) în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015, aprobată cu modificări prin Legea nr. 327/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoana impozabilă care solicită înregistrarea potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal se regăseşte într-o altă situaţie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA dintre cele prevăzute la art. 316 alin. (11) lit. a), c) – e) din Codul fiscal.

OMF nr. 410/2021 – pentru reglementarea unor aspecte contabile (MOF nr. 285/2021) ✅ – click aici

💧 În situația în care se constată că nu există motive de respingere, compartimentul de specialitate transmite solicitarea de înregistrare către compartimentul de evaluare, în vederea evaluării riscului fiscal.

🗓️ Evaluarea riscului se face având în vedere criteriile prevăzute în anexele 5 sau 6 din normele metodologice la Codul fiscal. Fiecărui criteriu în anexele nr. 5 şi 6 la normele metodologice îi corespunde un punctaj negativ. Punctajul final care determină nivelul riscului fiscal se calculează prin însumarea punctajelor aferente fiecărui criteriu de risc la care se adaugă 100 de puncte. Persoana impozabilă prezintă risc fiscal ridicat dacă punctajul obţinut este mai mic de 51 de puncte.

👗 Pentru persoanele cu risc fiscal mic (punctaj mai mare sau egal cu 51) compartimentul de evaluare intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA.

🎯 Casa Națională de Pensii Publice – in atenția solicitanților de documente portabile A1 (precizări 2021) 🎯 – click aici

💡 Pentru persoanele cu risc fiscal mare (punctaj mai mic de 51) compartimentul de evaluare solicită audierea acestora și/sau o cercetare a organelor de control. Dacă și în urma acestor proceduri riscul se menține mare, se propune respingerea cererii de reînregistrare.

✋ Soluţionarea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA se finalizează prin emiterea deciziei de aprobare/respingere a înregistrării în scopuri de TVA, în termenul prevăzut la art. 77 din Codul de procedură fiscală (45 de zile). Decizia va cuprinde, în concret, motivele de fapt şi de drept care au stat la baza soluţiei adoptate.

📌 Împotriva deciziei privind respingerea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării.

Care sunt modificările aduse Codului Fiscal – de către Ordonanța de Urgență nr. 13/2021 (informații oficiale ANAF) ✅ – click aici


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

42 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 286 din 22 Martie 2021, a fost publicat Ordinul Presedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 393 din 15 Martie 2021 - TEXT INTEGRAL AICI - pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care...PROCEDURA privind evaluarea riscului fiscal - pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA (potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din CF)
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura