AcasăNewsCasa Națională de Pensii Publice - câștigul salarial mediu brut, indicele de...

Casa Națională de Pensii Publice – câștigul salarial mediu brut, indicele de corecție, alți indicatori (valabili pentru 2021)

Potrivit unui comunicat CNPP câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de:

• 5.429 lei – în perioada 1 ianuarie 2021 – 11 martie 2021 (conform Legii nr. 6/2020)
• 5.380 lei – începând cu data de 12 martie (conform Legii 16/2021)

Cotele de contribuţii de asigurǎri sociale, sunt următoarele:

• 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
• 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;
• 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă;

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Pe cale de excepție, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, datorează o cotă de contribuție de asigurări sociale de 21,25%.

!!!! În cazul persoanelor fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă.

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excep’ia persoanelor care desfășoară activități în sectorul construcții.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

!!!! Noua valoare a câştigului salarial mediu brut se are în vedere începând cu data de 12 martie a.c., data intrării în vigoare a Legii nr. 16/2021.

Pentru perioada 1 ianuarie – 11 martie a.c. se va avea în vedere valoarea de 5.429 lei a câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, aprobată prin Legea nr. 6/2020.

Începând cu 13 ianuarie 2021:

• Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.300 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată);
• Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 575 lei.

💡 Ghid fiscal al contribuabililor care realizează venituri din profesii liberale – oficial ANAF (2021) 💡 – CLICK AICI

În anul 2021, indicele de corecţie prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, se menţine la 1,41.

💡 ANAF – indemnizații primite pe perioada stării de urgență/alertă, care se declară în Declarația Unică (Formular 212) 💡 – CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Potrivit unui comunicat CNPP - câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de: • 5.429 lei – în perioada 1 ianuarie 2021 – 11 martie 2021 (conform Legii nr. 6/2020) ...Casa Națională de Pensii Publice - câștigul salarial mediu brut, indicele de corecție, alți indicatori (valabili pentru 2021)
error: Conținutul este protejat !!